26. februar 2020
sssss
gallery icon

Se billedserie

sssss
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Bekæmpelse af sult er noget af det vigtigste

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bekæmpelse af sult er noget af det vigtigste
Debat - 16. august 2019 kl. 21:02
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Rasmus Prehn (S) Minister for udviklingssamarbejde

I tillæg til min nye titel som Danmarks nye minister for udviklingssamarbejde har jeg valgt også at kalde mig solidaritetsminister. Med solidaritet mener jeg, at jeg vil kæmpe for alle dem, der ikke har de samme muligheder som mig. Derfor er bekæmpelse af sult meget højt på min dagsorden.

Heldigvis er antallet af mennesker, som sulter, næsten halveret i løbet af de seneste 20 år, og flere lande har stort set formået at udrydde sult. Vi har fået mere effektive systemer til at forudse sultkatastrofer, og vi kan derfor reagere langt hurtigere.

Men en ny rapport fra FN viser en bekymrende udvikling. Antallet af mennesker, som sulter, er steget for tredje år i træk. 821 millioner er kronisk underernærede - en stigning på 10 millioner siden året før. Det betyder, at et ud af ni mennesker i verden jævnligt går sultne i seng. I Afrika er situationen særligt bekymrende: Her gælder det en ud af fem. FN peger på konflikter, klimaforandringer og økonomisk afmatning som primære årsager til den negative udvikling. Men også økonomisk ulighed afspejles i antallet af folk, der sulter. Her skal vi også kæmpe for mere solidaritet, så skellet mellem rig og fattig bliver mindre. Dermed vil vi også arbejde for Verdensmål 10 om mindre ulighed.

Store konsekvenser
Sult har store sociale, økonomiske og politiske konsekvenser for et land. Et barn, der sulter, risikerer at blive syg og vil ikke kunne få det fulde udbytte af f.eks. sin skolegang. Knaphed på mad kan også betyde, at børn slet ikke får mulighed for at komme i skole, fordi de bliver nødt til at arbejde for at hjælpe til med familiens overlevelse.

Sult gør landmænd og fabriksarbejdere mindre produktive. Og sultne bønder og hyrder kommer oftere i konflikt over f.eks. land og adgang til drikkevand til deres dyr. Unge mænd i landsbyer migrerer ofte til storbyer i jagten på arbejde og dermed muligheden for at kunne brødføde familien - og hvis jobmulighederne dér også viser sig minimale, kan dette bidrage til videre migration til bl.a. Europa.

Årsagerne til sult er mange, og det er derfor en kompleks opgave at udrydde sult. Men vi skal lykkes med det, og jeg vil stædigt holde fast i FN's Verdensmål nummer 2 om at udrydde sult inden 2030.

Det er naturligvis vigtigt at sætte ind med akut fødevarehjælp, når sultkrisen truer eller har sat ind. Men den akutte indsats kan ikke stå alene. Hvis vi for alvor skal løse problemet, er der behov for langsigtede løsninger, som tager fat i de bagvedliggende årsager. Løsninger, som gør mennesker til aktive aktører i skabelsen af deres egen fremtid og ikke til passive modtagere af fødevarehjælp.

Som solidaritets- og udviklingsminister er jeg stolt af, at Danmark påtager sig sin del af ansvaret for at udrydde sult. I år har vi indtil videre bl.a. ydet 210 millioner kr. til FN's Fødevareprogram (WFP). Flere danske civilsamfundsorganisationer arbejder også for at styrke fødevaresikkerhed. Vi bidrager også igennem EU, som i 2018 støttede humanitær fødevarehjælp med omkring 2,5 mia. kr. Lige nu holder vi skarpt øje med Afrikas Horn, hvor en ny fødevarekrise truer.

Endnu større fokus
På det politiske plan arbejder Danmark for et endnu større fokus på fødevaresikkerhed, bl.a. gennem udvikling af nye finansieringssystemer og et tættere samarbejde med FN's organisationer. Derudover indtræder Danmark i 2020 som formand for arbejdet under Fødevare-assistancekonventionen, der skal styrke det internationale samfunds respons på fødevarekriser.

Danmarks kamp mod sult rækker dog meget længere end blot fødevarehjælp.

Danmark har i mere end 40 år levet op til FN's mål om at give mindst 0,7 procent af BNI som udviklingsbistand. Hvis alle de EU-lande, der ifølge OECD giver udviklingsbistand, gav 0,7 procent af deres BNI i udviklingsbistand, viser beregninger, at det det sidste år ville have betydet 233 milliarder kr. mere til verdens fattigste.

Gennem Danmarks langsigtede udviklingssamarbejde er vi med til at skabe modstandsdygtighed mod de chok, der skaber fødevarekriser såsom tørke, konflikter eller økonomiske kriser. Det gør vi blandt andet ved at styrke mulighederne for, at mennesker i udviklingslandene har adgang til uddannelse og sundhed, at deres rettigheder sikres, samt at der skabes job og bæredygtig vækst.

Blandt de vigtigste indsatser er klimarelateret bistand, som - foruden andre formål - er afgørende i bekæmpelsen af sult. Danmarks klimarelaterede bistand ligger allerede højt, og vi er blandt de EU-lande, der giver relativt mest på området, typisk til de fattigste lande. Det er regeringens mål at styrke indsatsen ved at tage lederskab for den grønne omstilling og hæve ambitionerne for klima, miljø og natur markant i tråd med blandt andet Paris-aftalen.

Krig og konflikt er også blandt årsagerne til sult mange steder i verden. Også her spiller Danmark en vigtig rolle. Ikke mindst gennem den humanitære bistand. Danmark spiller også en vigtig rolle i forhold til at afværge konflikter. Via regeringens Freds- og Stabiliseringsfond bidrager vi til det internationale samfunds indsats for at fremme fredsopbygning og stabilisering i skrøbelige stater.

En kæmpe opgave
Det er en kæmpe opgave, men vi skal nå Verdensmål 2 om at udrydde sult i 2030. Det kræver global politisk vilje og innovative løsninger. For udryddelse af sult er et kollektivt ansvar, og sultne mennesker er et kollektivt svigt. Et svigt, som er uacceptabelt i det 21. århundrede. Og som solidaritetsminister er jeg parat til at tage kampen.