21. maj 2019
Meincke Sif
Foto: Meincke Sif
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Behov for et bredt samarbejde

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Behov for et bredt samarbejde
Debat - 11. september 2018 kl. 14:28
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Omstilling

Af Karen Hækkerup, administrerende direktør hos Landbrug & Fødevarer

Cirkulær økonomi eksemplificeres ofte med den ansvarlige forbruger, der undgår madspild eller bruger delebiler. Men cirkulær økonomi er meget mere, og særligt den cirkulære bioøkonomi er interessant og har et stort potentiale for fødevareerhvervet, der kan bidrage til at gøre Produktionsdanmark mere bæredygtigt. Men det kræver gode rammevilkår at gøre potentialerne og de innovative løsninger til forretning.

Cirkulær bioøkonomi handler kort sagt om at få mest muligt ud af de biologiske byggesten - f.eks. ved at ressourceoptimere, genbruge eller have en så høj recirkuleringsgrad som muligt. Eller ved at anvende rest- eller spildprodukter fra produktionen til at fremstille højværdiprodukter, som f.eks. proteiner, medicin, plast eller energi.

For nylig kom regeringen med »Strategi for cirkulær økonomi: Mere værdi og bedre miljø gennem design, forbrug og genanvendelse«, der vil sætte fokus på en omstilling, der skal drives af dansk erhvervsliv, og hvor danske virksomheders konkurrenceevne er afgørende.

I strategien peges der på, at omstillingen skal ske ved en fælles indsats med virksomheder, forbrugere og det offentlige. Det skal ske for at kunne realisere de økonomiske og miljømæssige gevinster. Den strategi vil Landbrug & Fødevarer gerne kvittere for. Særligt fordi fødevarevirksomheder, produktion og udnyttelse af biomasse er tænkt centralt ind i den. Strategien har også et nødvendigt fokus på at understøtte de små og mellemstore virksomheder med henblik på forretningsudvikling, rådgivning, finansiering med videre.

10 mia. mennesker
Der er ingen tvivl om, at med en verdensbefolkning, der i 2050 vil nå op mod 10 milliarder mennesker, er der en øget efterspørgsel efter fødevarer og et massivt pres på jordens ressourcer. Det kalder på bæredygtige og cirkulære løsninger, og her har vi alle et ansvar. Den danske fødevareklynge har allerede en unik styrkeposition på området. Den er oplagt at bygge videre på. For vi har altid tænkt i praktiske og effektive løsninger til recirkulering og fuld udnyttelse af ressourcerne.

Eksemplerne er mange i den danske fødevareklynge, men vores styrkeposition må dog ikke tages for givet. For selvom vi er dygtige i fødevareklyngen, er der fortsat store potentialer, som vi både kan og skal sætte i spil. Men for at komme dertil er der behov for nye forretningsmodeller, der kan understøtte netop disse potentialer.

Og med regeringens nye strategi er der taget et vigtigt skridt. For når et tidligere spildprodukt fra osteproduktionen - valle - bliver til værdifulde proteiner til human konsum, eller når man udtrækker proteiner fra kartoffelskræller - også til human konsum - er det begge gode eksempler på, hvordan vi får mere værdi ud af vores biologiske råvarer til gavn for alle.

Med gode vilkår - og et hjemmemarked at udvikle de cirkulære løsninger på - får vi mulighed for at styrke en eksport, der bidrager til både vækst, velfærd, danske arbejdspladser og til at løse globale miljø- og klimaudfordringer. Det håber vi, at strategien også i praksis vil bidrage til.

For der er behov for et bredt samarbejde, der involverer en bred vifte af erhvervet, politikere, myndigheder, organisationer, forskere og forbrugere for at skabe de rigtige rammer og løsninger.