17. januar 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Behov for en mere folkelig EU-debat

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Behov for en mere folkelig EU-debat
Debat - 13. januar 2021 kl. 21:36

Europas fremtid
Af Jacob Bjelskov, projektleder i Nyt Europa, Ole Jensen, talsperson i Fagbevægelsen mod Unionen, Rasmus Nørlem Sørensen, sekretariatsleder i DEO, Ditte Marie Gyldeberg , sekretariatsleder i Folkebevægelsen mod EU, Thomas Bach Jørgensen, projektleder i Europabevægelsen og Erik Christensen, formand for Europanævnet

Egentlig er forfatterne til dette debatindlæg uenige om langt de fleste EU-spørgsmål, men på ét punkt er vi enige: Der er behov for en mere folkelig EU-debat.

Derfor er forsamlingshuset blevet genoplivet gennem vores organisationer, der er afsendere på dette debatindlæg. I tre år har vi drevet projektet »Danmark debatterer EU«, der søger at styrke EU-debatten i Danmark ved at lade danskerne mødes over kaffe og diskutere konkrete EU-spørgsmål.

Og vi er klar til at fortsætte projektet.

Konkret har »Danmark debatterer EU« været et forum, hvor danskere i hele landet har drøftet konkrete EU-spørgsmål med hinanden og eksperter om alt fra hviletidsregler til landbrugsstøtte.

Europa-Nævnet, der formidler tilskud til oplysning og debat om EU, modtager overordnet to tredjedele af ansøgningerne til dets midler fra København, Aarhus og Aalborg. Derfor har vores ambition især været at komme uden for de store byer.

Organisationerne bag projektet arrangerede i 2018 borgerhøringer i 69 byer over hele landet. Dertil kommer, at høringerne har nydt stor interesse - flere arrangementer har haft op mod 100 tilmeldte. Det viser, at der er en interesse for EU i hele Danmark.

Europanævnets formand, Erik Christensen, pointerer da også, at det er EU-oplysningsorganisationerne, der for alvor har viljen, evnen og muligheden for at bringe EU-debatten ud til de yderste egne af landet.

Når den nye konference om Europas fremtid, som snart skal afvikles i hele Europa, skal finde sted, står vi på spring for at facilitere det herhjemme. Det har vi stor erfaring med, og vi er klar til at fortsætte det arbejde ude i landet.

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?