25. oktober 2020
Pia Kjærsgaard skal igen være værdiordfører for Dansk Folkeparti, en post hun første gang blev tildelt i 2012. (Arkivfoto)
Pia Kjærsgaard skal igen være værdiordfører for Dansk Folkeparti, en post hun første gang blev tildelt i 2012. (Arkivfoto)
Foto: Ida Meyer/Niels Christian Vilmann/Ritzau S
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Begå ikke samme fejl som i 1992

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Begå ikke samme fejl som i 1992
Debat - 09. oktober 2020 kl. 13:46

Opholdstilladelse

Af Pia Kjærsgaard MF (DF), udlændinge- og værdiordfører

»Det er en fuldstændig absurd grotesk situation, Folketinget befinder sig i i dag«. Sådan sagde jeg, da Folketinget den 30. januar 1992 førstebehandlede det forslag, der gav 321 palæstinensere opholdstilladelse i Danmark.

Forhistorien var den, at 96 palæstinensere havde besat først Enghave Kirke, siden Blågårds Kirke, og fem af Folketingets partier - Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, CD og Kristeligt Folkeparti - havde tilskrevet regeringen og bedt om, at de pågældende fik humanitær opholdstilladelse.

Det afviste justitsministeren, hvorefter Radikale Venstre i Folketinget - ganske uhørt og historisk - stillede forslag om at give opholdstilladelse til statsløse palæstinensere, der havde opholdt sig mere end 12 måneder i Danmark.

Af et svar jeg har modtaget fra fungerende integrationsminister Kaare Dybvad (S), fremgår det, at af de 270 palæstinensere, der stadig bor i Danmark, har 71 fået en eller flere ubetingede fængselsdomme. 133 har modtaget bødestraf eller andet. Og for blågårdspalæstinensernes børn går det desværre ikke bedre.

33 på førtidspension
De 321 palæstinensere har efterladt sig intet mindre end 999 børn. 337 af dem er allerede straffede, heraf har 65 fået en ubetinget fængselsdom, 67 fået betinget fængsel og 183 har modtaget en bødestraf. Ud af 270 personer er 176 på offentlig forsørgelse - heraf 122 på førtidspension. Og for børnenes vedkommende er 33 allerede tilkendt førtidspension, 48 er på passiv kontanthjælp, og små 100 er i anden form for passiv forsørgelse.

På Motalavej i Korsør bor et par af efterkommerne af blågårdspalæstinenserne. Om og i hvilket omfang de har været involveret i den årelange klanfejde, skal jeg ikke kunne sige. Men blågårdspalæstinenserne har i hvert fald slæbt et spor af vold og uro efter sig - og desværre overleveret unoderne til deres børn.

Katastrofal beslutning
Beslutningen om at give de statsløse palæstinensere opholdstilladelse i Danmark var katastrofal men karakteristisk for den naivitet, der herskede dengang.

Som SF's Ebba Strange sagde under første behandlingen: »Hvis Danmark fortsat vil stå som et billede på humanisme over for resten af verden, så giver vi dem opholdstilladelse af humanitære grunde«. I dag argumenteres der ikke længere med humanisme men med konventioner.

Men resultatet er det samme. Danskerne gøres til fremmede i deres eget fædreland. Politikerne skal ikke begå samme fejltagelse i dag, som de gjorde i 1992. Tiden er der endnu til at rette op - men det skal gå stærkt.

Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?