20. januar 2021
Miljøminister Lea Wermelin besøgte Singapore den 27. februar. På det store foto bliver hun introduceret til Singapores grønne byplanlægning i Singapores City Gallery. På det andet foto underskriver ambassadør Dorte Bech Vizard og Seth Tan (CEO Infrastructure Asia Office, Singapore) en samarbejdsaftale om støtte til grøn infrastruktur i Asien i overværelse af Lea Wermelin.  

Foto: Ambassaden i Singapore
gallery icon

Se billedserie

Miljøminister Lea Wermelin besøgte Singapore den 27. februar. På det store foto bliver hun introduceret til Singapores grønne byplanlægning i Singapores City Gallery. På det andet foto underskriver ambassadør Dorte Bech Vizard og Seth Tan (CEO Infrastructure Asia Office, Singapore) en samarbejdsaftale om støtte til grøn infrastruktur i Asien i overværelse af Lea Wermelin. Foto: Ambassaden i Singapore
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Asiens erhvervs- darling står ved en skillevej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Asiens erhvervs- darling står ved en skillevej
Debat - 24. juli 2020 kl. 08:47

Af Dorte Bech Vizard, Danmarks ambassadør i Singapore

For to uger siden gik Singapore til valg med mundbind og engangshandsker midt i corona-epidemien. Som dansk ambassadør i bystaten fulgte jeg med fra sidelinjen, men man behøvede nu ikke den store ambassadør-eksamen for at kunne forudsige valgets resultat. Genvalg og absolut flertal til det parti, som har ledet Singapore siden uafhængigheden i 1965, People's Action Party.

Men ikke alt er ved det gamle.
Samfundskontrakten har fået sprækker, succesopskriften for økonomisk udvikling er under et vist pres, og stormagtsrivaliseringen er en tiltagende hovedpine. Der er god grund til, at vi fra dansk side holder øje med udviklingen. Ikke kun fordi vi har ganske store erhvervs- interesser på spil, men i høj grad fordi udviklingen i Singapore er en strømpil for, hvad det kommer til at betyde for små eksporttunge lande, når pusten går af globaliseringen.

Singapore, Sydøstasiens glitrende, topmoderne bystat, opfattes ofte som et liberalt paradis med lave skatter og erhvervsvenlige politikker. Men grundfilosofien i Singapore har fra landets uafhængighed faktisk været lidt mere socialdemokratisk. Ingen ladt tilbage. Lige muligheder for alle gennem adgang til god uddannelse og sundhedsvæsen. Betalt af den hastige økonomiske vækst, som har flyttet Singapore fra udviklingsland til et af verdens rigeste på en enkelt generation.

Men nu knager det.
Mantraet om, at »det stigende tidevand løfter alle både«, altså pyt med at nogle har større både end andre, så længe alle bliver rigere, kan ikke længere dække over den markante ulighed i Singapore. Halvdelen af befolkningen er i dag blandt verdens 10 procent rigeste, mens de 20 procent i bunden lever med en hustandsindkomst på mindre end 10.000 kroner, som altså ikke rækker langt i en af verdens dyreste byer.

Stigende arbejdsløshed
Tilsæt hertil en corona-krise, som har kastet Singapore ud i økonomisk recession og stigende arbejdsløshed. Krisen har gjort det tydeligt, at solidariteten ikke rækker til de mange udlændinge, som faktisk udgør hele 40 procent af befolkningen i den tætbefolkede by.

Østaten, der hverken kan trække olie op af jorden eller har plads til landbrug, satsede fra start på tiltrækning af udenlandske virksomheder og udenlandsk talent kombineret med lavtlønnet arbejdskraft fra nabolandene som kilde til vækst. Det er lykkedes. I stor stil. Og for et stigende antal singaporeanere også i lidt for stor stil.

Det netop overståede parlamentsvalg afslørede singaporeanernes utilfredshed med de mange udlændinge. Både med migrantarbejdere, som bygger metropolens skyskrabere, og som har været epi-center for coronasmitten. Og med de mange højtlønnede talenter, som konkurrerer med Singapores arbejdsstyrke, nu, hvor arbejdsløshed truer.

Valget gav godt nok fortsat regeringen flertal, men også en styrket opposition og et klart budskab om, at jobs til singaporeanerne ikke må overses i samfundskontrakten.

Trods erkendelsen af at økonomien ikke kan stå alene, så er en stærk økonomi fortsat forudsætningen for, at Singapore kan være robust i fremtiden. En tiltagende afkobling mellem amerikansk og kinesisk økonomi kan få betydning for Singapore, som er tæt økonomisk forbundet med begge stormagter. Det samme vil ændrede transport- ruter, når produktion rykker tættere på forbrugerne og måske ikke længere sendes fra Kina via Singapore til markederne i Europa og USA.

Det forventede fald i BNP på op til syv procent i 2020 som følge af corona-nedlukningen gør derfor ondt. Men Singapore har grundlæggende en sund og alsidig økonomi. Det gælder bl.a. en stigende produktion af lægemidler, som giver ny vækst.

Singapores arbejdsstyrke vil blive yderligere omskolet til digital og automatiseret produktion og service, så konkurrencekraften forbedres og afhængigheden af udenlandsk arbejdskraft reduceres. Regeringen har sat sig i spidsen for at skabe 100.000 nye - og gode - jobs og træningsmuligheder for at drive den udvikling.

Singapore vil desuden fortsætte den grønne omstilling, ikke et væsentligt tema i valgkampen, men en uomgængelig realitet for en lille, lavtliggende østat, og en potentiel økonomisk vækstmulighed for Singapore i regionen.

Endelig vil regeringen fortsat investere betydelig udenrigspolitisk kapital i at sikre åbne forsyningslinjer og indgå i flere frihandelsaftaler. På strategisk vigtige områder vil regeringen dog også øge selvforsyningsgraden, bl.a. med mål om at blive 30 procent selvforsynende med næringsstoffer i 2030.

Kan ramme danskere
Begrænsninger på udenlandsk arbejdskraft kan ramme de danskere, som arbejder i Singapore og være til skade for de flere end 200 danske datterselskaber, der benytter Singapore som sydøstasiatisk hovedkvarter. Men intet tyder på en brat opbremsning uden tanke på de økonomiske konsekvenser. Så når corona-rejserestriktionerne udfases, vil der formentlig fortsat være mange danskere at finde i Singapore.

På positivsiden åbner der sig nye samarbejdsmuligheder for den grønne omstilling. Det var vigtigt, at miljøminister Lea Wermelin nåede på arbejdsbesøg i Singapore i februar, før landet lukkede ned. Under besøget faldt to nye aftaler på plads om øget miljøsamarbejde og om øget støtte til grøn infrastruktur i Asien. Ambassaden i Singapore er i fuld gang med at omsætte aftalerne til konkrete muligheder for danske virksomheder til gavn for vækst og jobs i Danmark. Ambassaden sætter desuden spot på muligheder for dansk fødevare-teknologi for at blive en del af Singapores rejse mod større selvforsyning af mad.

Singapores interesse i at forstå den danske samfundsmodel - livslang læring, trepartsrelationerne og aktiv aldring - må også forventes at blive yderligere styrket. Det giver grobund for en nær dialog i fremtiden.

Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?