16. februar 2019
- Det er tankevækkende, at du som dansk folkevalgt medlem af Europa-Parlamentet (billedet) har behov for at beskrive EU som »en fremmed, udenlandsk organisation«, som »magtsyg«, der giver »EU-diktater« fra »EU-politbureauets hovedkvarter dernede«. Du ved, at det er et demokratisk valgt parlament, som bl.a. gav dig mulighed for med 465.000 danske stemmer i ryggen ved sidste EP-valg at sætte din og Dansk Folkepartis dagsorden ret eftertrykkeligt, skriver Christine Antorini.
gallery icon

Se billedserie

- Det er tankevækkende, at du som dansk folkevalgt medlem af Europa-Parlamentet (billedet) har behov for at beskrive EU som »en fremmed, udenlandsk organisation«, som »magtsyg«, der giver »EU-diktater« fra »EU-politbureauets hovedkvarter dernede«. Du ved, at det er et demokratisk valgt parlament, som bl.a. gav dig mulighed for med 465.000 danske stemmer i ryggen ved sidste EP-valg at sætte din og Dansk Folkepartis dagsorden ret eftertrykkeligt, skriver Christine Antorini.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Anti-EU gavner ikke Danmark, Messerschmidt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Anti-EU gavner ikke Danmark, Messerschmidt
Debat - 09. august 2018 kl. 09:44
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Af Christine Antorini, MF (S)
Valgt i Nordsjælland

Kære Morten Messerschmidt. Tillykke med valget som DF-folketingskandidat i Nordsjællands Storkreds. Det er en god anledning til at diskutere den ene af dine to mærkesager - at du mener, det gavner Danmark og dermed også din nye kreds, hvis vi melder os ud af EU.

Jeg kan se, at du i dine artikler og interviews konsekvent omtaler EU som et instrument for Europas nye herskende klasse af politikere (15/6). Jeg bliver altid bekymret, når mennesker som du, der selv er politiker, taler om »politikerne« som alt andet end dig selv. Du er en del af den herskende klasse, af eliten, af dem der kan få indflydelse. Det synes jeg, du skal være stolt over og stå ved i stedet for at nedgøre politikere. Det er præcist sådan noget, der fremmer politikerleden.

Det er også tankevækkende, at du som dansk folkevalgt medlem af Europa-Parlamentet har behov for at beskrive EU som »en fremmed, udenlandsk organisation«, som »magtsyg«, der giver »EU-diktater« fra »EU-politbureauets hovedkvarter dernede«. Du ved, at det er et demokratisk valgt parlament, som bl.a. gav dig mulighed for med 465.000 danske stemmer i ryggen ved sidste EP-valg at sætte din og Dansk Folkepartis dagsorden ret eftertrykkeligt.

Danmark uden for EU
Jeg vil derfor gerne udfordre dig på din fremtidsvision for Danmark uden for EU. Hvis du kigger rundt, vil du f.eks. hurtigt møde virksomheder, der er helt afhængige af et tæt og tillidsfuldt handelssamarbejde, som EU sætter rammen for. De er dybt bekymrede for Brexit, som du ellers hylder som dansk forbillede. Ikke alene fordi England er en af Danmarks vigtige handels- partnere, men også fordi spilleregler for sund vækst bliver udfordret. Skal der være toldmure igen? Eller uhæmmede markedskræfter, hvor miljø- og forbrugerrettigheder tilsidesættes? Hvad med alt lige fra immaterielle rettigheder, data- og personbeskyttelse til de fælles konkurrenceregler, som bl.a. Margrethe Vestager som EU-kommissær dygtigt har håndhævet? Alt sammen eksempler på EU-spilleregler til gavn for både virksomheder og borgere.

Hvis du ser på forskerparken i Nordsjælland, vil du møde nogle top-dygtige vidensmiljøer, der er blandt de bedste også i et globalt bytteforhold på viden. Bl.a. fordi vi dygtigt samarbejder om store EU-forskningsprogrammer, som Danmark i øvrigt får mere ud af rent økonomisk, end vores størrelse berettiger os til, fordi vi er dygtige f.eks. inden for grøn energiteknologi og life science. Det er vækstområder og dermed tusindvis af helt konkrete arbejdspladser, der på ingen måde vil gavnes af et dansk Brexit.

Dyb bekymring over dumping
Og hvis du besøger byggepladser eller snakker med chauffører fra transportbranchen, vil du opleve en dyb bekymring over social dumping, som vi ikke kan løse alene her i Danmark, men som kræver fælleseuropæiske løsninger. Det er der partier, der arbejder dybt seriøst med via EU's indflydelseskanaler. Desværre uden jeres stemmer fra Dansk Folkeparti, fordi I har stemt imod bedre fælles beskyttelsesregler, der ellers ville gøre livet bedre for danske arbejdstagere, som din kollega Christel Schaldemose fra Europa-Parlamentet (S) ellers udfordrede dig på her i avisen 16/7.

Der er meget, vi kan prise os lykkelige for på grund af EU. Alene den stabiliserende faktor for et fredeligt Europa, som EU har haft oven på to verdenskrige i det 20. århundrede er en del af den store flotte fortælling om nødvendigheden af forpligtende internationalt samarbejde. Men det er også historien om en række dokumenterbare fremskridt for alle: Skrappere miljøregler, strammere fødevaresikkerhed, bøder til karteller - der oven i købet på flere områder var bedre end de danske regler. Det er ganske enkelt forkert, at Danmark kun mister ved forpligtende samarbejde, som du og DF mener. Tværtimod vinder vi som lille land mere indflydelse ved at afgive indflydelse til fællesskabet - hvor paradoksalt det end lyder.

Er EU som system og parlamentet som demokratisk platform perfekt? Nej. Der er store problemer med EU-samarbejdet i dag, og de problemer skal vi løse.

Det gælder i forhold til Europas absolut største udfordring lige nu: Tilstrømningen af flygtninge. Europas svar har været utilstrækkeligt. Derfor har Socialdemokratiet bl.a. foreslået - i et samarbejde med EU - at asylansøgninger fremover skal behandles i modtagecentre uden for Europa. Er man flygtning, skal man beskyttes gennem FN. Er man migrant, skal man sendes tilbage til det land, man kommer fra. I stedet skal Danmark tage imod kvoteflygtninge. På den måde kan vi nemlig selv styre, hvor mange der kommer hertil.

Og det gælder i spørgsmålet om velfærdsturisme. Det skal ikke være sådan, at man kan komme ind over den danske grænse og få adgang til vores ydelser med det samme. Det er særlig vigtigt i Danmark, hvor vi har en samfundsmodel, der bygger på, at du hen over et helt liv skal bidrage. Velfærdssamfundet er et nationalt anliggende.

Politisk kampplads
EU er en politisk kampplads præcis som Folketinget herhjemme - og de, der har flertallet, kan faktisk præge udviklingen. Også i EU. Men nogle gange ligger det politiske flertal bare et andet sted, end hvor man selv står. Sådan er demokratiets vilkår. Du skylder at beskrive din vision for, hvorfor du mener det vil gavne Danmark og dermed din nye storkreds, at Danmark skal melde sig ud. Andet end at kalde EU-systemet og EU-politikerne (som du altså også selv tilhører) for øgenavne.

I Socialdemokratiet vil vi det europæiske samarbejde. Hver for sig er landene for små til at tackle de grænseoverskridende problemer. Og når stadigt flere problemer netop går på tværs af grænser - skattesnyd, klima, miljø, kriminalitet - så er et forpligtende politisk samarbejde helt afgørende. Ud over de mange arbejdspladser og vækst til Danmark, som EU er med til at sikre.