18. oktober 2019
Baggrund 28/5
Baggrund 28/5
Foto: CARSTEN JENSEN
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ansvarlighed for pengene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ansvarlighed for pengene
Debat - 24. maj 2019 kl. 14:16
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Pension

Af Morten Harboe-Jepsen, cand. merc. Hvalsøvej 24, Lejre Bestyrelsesmedlem, Juristerne og Økonomernes Pensionskasse (JØP)

Jeg er engageret i min pensionsopsparing.

Det bekymrer mig derfor, at pensionsmidler i Danmark f.eks. bruges til at støtte virksomheder, der forringer klimaet eller spekulerer i skatte- og udbyttetænkning!

Jeg skal senere i livet leve af min pension, hvorfor det for mig er vigtigt, at min pensionskasse allerede nu vælger de rigtige at lege med. Pensionskassernes opgave er ikke længere kun at skabe et højt afkast; det skal også ske ordentligt.

Pensionskasserne oplever en øget interesse i, hvordan formuerne forvaltes, og ikke mindst hvem der får nytte af pengene. Ingen vil i dag være med til at investere i bomber og cigaretter. Opmærksomheden er nu rettet mod investeringer i klima kontra sort energi, mod skatteunddragelse og korruption, for menneskerettigheder etc. I takt med at renten er faldet, er det svært at finde investeringer, som giver høje afkast. Pensionskasserne tvinges derfor til at afsøge nye områder, hvorved risikoen for at lade sig friste af mindre gennemskuelige forretningsområder øges.

Aktiv involvering
Nye investeringsområder stiller krav om aktiv involvering og større investeringer. Pensionskasserne risikerer nemlig, at jagten på afkast overskygger de basale etiske rammer. Vælger pensionskassen forkerte samarbejdspartnere, er risikoen at tabe penge, forringelse af pensionsindskydernes livskvalitet, og at disse flytter - selv om indskyderne qua f.eks. overenskomster er tvunget til at blive. Risikoen er stadig utilfredshed. Omvendt kan et ægte aktivt ejerskab imødegå langsigtede overraskelser og sikre et vedvarende højt afkast. Den ansvarlige investering er samtidig den gode forretning, fordi den går uden om risici og går ind i udvikling, vækst og en ansvarlig fremtid for alle.

Det aktive ejerskab
Selve det aktive ejerskab giver kun mening, hvis pensionskassen følger og guider virksomhederne i den rigtige retning. Virksomheder, der oplever, at deres ejere har holdninger, vil automatisk tilvælge udviklingsveje, som matcher disse værdier.

Pensionskassens opfølgning må og kan ikke være passiv, da en passiv indsats blot giver; ingen merværdi. Det er ikke fordi pensionskassen er klogere end virksomhederne, at de skal følge op, men alene af den årsag, at en gensidig professionel dialog oftest skaber et miljø, hvor mål og prioritering bliver gennemskuelig, ligesom pensionskassen sikrer, at deres værdier ikke er forbundet med uønskede aktiviteter.

Har du sendt et klart signal til din pensionskasse?