12. juli 2020
Michael Møller, Markedschef NIRAS  NIRAS
Michael Møller, Markedschef NIRAS NIRAS
Foto: Thomas Sjørup
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Aldrig mere en sygdomskrise

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Aldrig mere en sygdomskrise
Debat - 16. juni 2020 kl. 13:00
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Sundhed

Af Michael Møller
Sortemosevej 19, Allerød

Vi skal sikre et sundhedsvæsen, der er så robust og fleksibelt, at vi med sikkerhed kan håndtere et større antal patienter med nye smitsomme sygdomme uden at skulle lukke både samfund og det øvrige sundhedsvæsen. Så nemt kan det siges. Det er vores hovedformål - og selvfølgelig endnu bedre at forebygge en sygdomssituation og -krise.

Jeg retter blikket mod sundhedsvæsenet og evaluering på tre niveauer.

1. Sundhedsvæsenet og samfundet overordnet

2. Regioner og kommuner
3. Hospitaler og sundhedshuse

Mit fokus er patientbehandling, undersøgelse, pleje, rehabilitering, beredskabet og ikke kommunikation til borgere, sundhedsfaglige vinkler og planer for nedlukninger og åbninger på nationalt niveau.

Niveau 1
Danmark er ikke større end, at vi skal se landet som et samlet sundhedsvæsen på tværs af regioner, kommuner, myndigheder og institutioner (muligvis også på tværs af landegrænser).

Retningslinjer, procedure, kapacitet, undersøgelse, behandling og varer f.eks. værnemidler og medicin samt personale bør ses som en samlet ressource med ens retningslinjer. Et afgørende element er at kunne fastholde de normale sundhedsfunktioner i størst muligt omfang, så vi ikke igen skal opleve at halvere funktioner, der ikke vedrører Covid19-patienter.

Niveau 2
Regionerne bør evaluere deres strategi, løsninger og effekt. Det vil sige, at de fem regioner bør se på dels håndteringen af Covid-19, dels på hvordan vi kan gøre dette endnu bedre næste gang?

Det er oplagt at begynde med alle patienter og borgere dvs. både dem, som skal modtage »normale« ydelser og dem, som er i viruskategorien. Der skal være klarhed og evidens for, hvordan borgere og patienter testes, indlægges, behandles, fordeles på sygehuse og i kommunale sundhedsordninger med fokus på patientsikkerhed og kvalitet, opretholdelse af samfundsfunktioner og normal drift af sundhedsvæsenet samt sikkerhed for medarbejderne i sundhedsvæsnet.

Niveau 3
På matrikelniveau skal de enkelte sygehuse analysere og evaluere håndteringen af alle patienter med udgangspunkt i Covid-19-krisen, men naturligvis med det sigte at blive bedre næste gang en sygdomskrise opstår.

Sundhedsvæsenet og samfundet på alle tre niveauer skal gribe bolden og evaluere de nødvendige analyser. Det er jo i småtingsafdelingen den energi og de ressourcer, man skal bruge på dette i forhold til positive effekter fremover. Det er klart, at evaluering og strategi hænger sammen mellem de tre niveauer og ikke kan ses isoleret.

Michael Møller er markedschef for hospitaler i NIRAS (rådgivende ingeniørvirksomhed.)

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?