21. oktober 2021
Dagens svenske kongefamilie er efterkommere efter Jean Baptiste Bernadotte.
Dagens svenske kongefamilie er efterkommere efter Jean Baptiste Bernadotte.
Foto: Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Eventyrligt kongeligt jubilæum i Helsingør

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Eventyrligt kongeligt jubilæum i Helsingør
Opdateret 25. oktober 2010 kl. 12:28
De kongelige - 19. oktober 2010 kl. 14:59
Af Andreas Norrie
Helsingør: Den røde løber rulles ud på Kongekajen i Helsingør, når H.M. Dronning Margrethe II onsdag tager imod den svenske kongefamilie i anledning af Bernadotternes 200-års jubilæum.

Helsingør spiller en vigtig rolle i virkelighedens eventyr om den franske marskal fra Napoleons hær, der i 1810 kom til Sverige for at blive kronprins - og siden konge - af Sverige. I det svenske konsulat i Helsingør konverterede Jean Baptiste Bernadotte fra sin katolske tro til den lutherske lære. Jubilæumsdagen d. 20. oktober starter klokken 10, når H.M. Dronning Margrethe II, H.K.H. Prinsesse Benedikte samt det svenske kongehus ankommer til Kongekajen i Helsingør.

Bernadottes vej til den svenske trone er lidt af et eventyr. I begyndelsen af 1800-tallet skulle der findes en ny arving til tronen, da Kong Karl 13. var barnløs. Den danske prins, Christian August af Augustenborg, blev officielt valgt som Sveriges nye tronfølger, men døde få måneder efter under mystiske omstændigheder - formentlig ramt af et slagtilfælde. Rygterne svirrede dog om, at han muligvis var blevet forgiftet.

En ny kronprins skulle findes og den svenske hærledelse mente, at man med valg af den franske feltmarkskal Jean Baptiste Bernadotte kunne vinde Napoleons sympati og derigennem genvinde Finland. Desuden var Bernadotte en dygtig strateg og gav løfter om fordelagtige økonomiske aftaler for Sverige.

Bernadotte blev valgt til svensk tronfølger på to betingelser, nemlig at han skulle være protestant, og at han skulle love at lære sig svensk. Den sidste del af aftalen blev aldrig opfyldt, hvorimod den første del blev virkelighed den 19. oktober 1810, hvor han på Det svenske Konsulat i Danmark afskrev sin katolske tro og blev protestant.

Et stormvejr raserede over Øresund natten mellem d. 19. og 20. oktober, og den kommende tronfølger var ikke specielt søstærk, så han overnattede i konsulatet. Da stormen dagen efter var løjet af kunne han fortsætte sin rejse, krydse Øresund og gå i land i Helsingborg som Kronprins Karl Johan af Sverige.

Efter Kong Karl 13.s død i 1818 blev Bernadotte konge under navnet Karl 14. Johan af Sverige. Med til eventyret hører også, at han allerede inden han blev Kronprins af Sverige var gift med Napoleons tidligere forlovede Désirée Clary, der havde født ham sønnen Oscar, senere Oscar 1. af Sverige. Dermed var kimen lagt til den nuværende svenske kongeslægt - Bernadotterne.
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?