18. oktober 2021
Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, vil ikke umiddelbart støtte, at en lov om masseaflivning af mink kan undtages de sædvanlige tidsfrister for behandling af lovforslag i Folketinget, selvom regeringen vil hastebehandle forslaget. (Arkivfoto)
Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, vil ikke umiddelbart støtte, at en lov om masseaflivning af mink kan undtages de sædvanlige tidsfrister for behandling af lovforslag i Folketinget, selvom regeringen vil hastebehandle forslaget. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Venstre støtter ikke hastelov om minkaflivning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Venstre støtter ikke hastelov om minkaflivning

Der er for mange uklarheder til, at Venstre kan støtte hastelov, der skal give lovhjemmel til at aflive mink.

Danmark - 09. november 2020 kl. 09:50
Af Ritzau

Regeringen får ikke støtte fra oppositionens største parti, Venstre, til den hastelov, som skal give regeringen lovhjemmel til at aflive alle landets mink.

Det siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen:

- Der er for mange uklarheder fra regeringens side. Dels har man givet en ulovlig instruks, og dels har man ikke klarhed over, hvordan man erstatter minkavlernes tab, og dels er der rejst massiv tvivl om regeringens beslutning.

arrow Læs også: Masse-aflivning ikke lovlig: - Jeg kan ikke sove om natten

- Derfor kommer vi ikke til at støtte en hastebehandling her og nu.

Regeringen har bedt partierne svare på, hvorvidt de vil støtte behandlingen af lovgivningen allerede mandag klokken 14.00.

Der er dog først indkaldt til møde mandag klokken 15.30.

- Det vil sige, at de spørgsmål, jeg rejser nu, havde jeg tænkt mig at rejse over for regeringen klokken 15.30, men det får jeg ikke lejlighed til. Så hvis man ønsker et svar klokken 14.00, så kan de få det allerede nu.

- Svaret er nej, siger Venstre-formanden.

Venstre holder ifølge Ekstra Bladet ekstraordinært gruppemøde om situationen klokken 11.

S-regeringen har brug for Venstre, hvis lovgivningen skal hurtigt igennem Folketinget.

Det kræver nemlig særlig stor opbakning i Folketinget at gennemføre en hastebehandling af et lovforslag. Mindst tre fjerdedele af medlemmerne skal tilslutte sig.

På forhånd afviser også De Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Nye Borgerlige at bakke op om hasteloven.

Formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, skriver på Twitter, at Folketinget bør sige "stop".

- Tingene skal håndteres anderledes. Flere skal involveres i beslutningerne, og familier, der rammes af indgreb, skal behandles ordentligt, skriver han.

Ifølge fødevareminister Mogens Jensen (S) kom regeringen med meldingen om at aflive de omkring 15 millioner mink, før lovgivningen var på plads, fordi "det hastede".

Frygten er, at en særlig virusvariant, som er fundet hos mink, kan true en kommende coronavaccine, fordi den har vist sig at være mindre modtagelig overfor antistoffer.

Venstres formand har tidligere lagt vægt på, at folkesundheden bør sættes først i spørgsmålet om aflivningen af mink i forhold til erhvervslivets interesser. Og det mener han stadig, lyder det.

- Folkesundheden kommer til enhver tid først. Men danskernes sundhed og en demokratisk proces er ikke hinanden modsætninger, som regeringen prøver at give indtryk af.

- Jeg har stor forståelse for, at det skal gå hurtigt. men hvorfor indkaldte regeringen så ikke til møde allerede lørdag, siger han.

arrow Lokal mink-aflivning i fuld gang
09. november 2020 kl. 10:35 Opdateret: kl. 10:35
arrow Blå partier kritiserer masseaflivning af mink uden lov
09. november 2020 kl. 08:33 Opdateret: kl. 08:34
arrow Minkavler i tårer: Staten skal ekspropriere vores farme
09. november 2020 kl. 05:48 Opdateret: kl. 16:03
Rejser du til udlandet i år?