29. maj 2020
Skuespilleren Udo Kier - her til Cannes-festival i Frankrig i maj 2019 - 
fylder 75 år mandag den 14. oktober. Han er aktuel i den brasilianske film "Bacurau".
gallery icon

Se billedserie

Skuespilleren Udo Kier - her til Cannes-festival i Frankrig i maj 2019 - fylder 75 år mandag den 14. oktober. Han er aktuel i den brasilianske film "Bacurau".
Foto: Jean-Paul Pelissier/REUTERS/Reuters
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vampyr og von Trier-yndling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vampyr og von Trier-yndling

Den tyske skuespiller Udo Kier har medvirket i en lang række af Lars von Triers værker. Han har også spillet i talrige skrækfilm.

Opdateret 14. oktober 2019 kl. 07:02
Danmark - 14. oktober 2019 kl. 07:00
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Rollen som den vildtvoksende Lillebror i Lars von Triers banebrydende tv-serie "Riget" er trods alt nok en af de mere groteske i Udo Kiers karriere.

Men den tyskfødte skuespiller har oftest været skurk eller uudgrundelig personage fra "den mørke side" i de flere end 200 spillefilm, han har medvirket i, siden han indledte filmkarrieren i 1966. Han har således været med i talrige vampyr- og skrækfilm.

Udo Kier, der mandag den 14. oktober fylder 75, kom til verden i Köln i Anden Verdenskrigs næstsidste år, men har siden 1991 boet i Palm Springs i Californien.

Foruden "Riget" har han spillet med i en halv snes af von Triers film siden "Epidemic" i 1987, heriblandt "Dogville", "Melancholia" og Nymphomaniac".

Kier har også arbejdet sammen med instruktører som Andy Warhol, Rainer Werner Fassbinder, Gus van Sant, Charles Matton, Paul Morrissey og Dario Argento.

Han har desuden gjort sig i musikvideoer som Madonnas "Deeper and Deeper" fra albummet "Erotica" og "Die Schöne und das Biest" med det hedengangne tyske band Rauhfaser.

Han debuterede i en rolle som gigolo i "Road to St. Tropez" og fik derefter hovedrollen i Paul Morrisseys "Frankenstein" i 1973, hvilket naturligt ledte hen til "Dracula" året efter.

Trods sine mange onde roller beskrives Udo Kier af kolleger som hyggelig og humoristisk.

- I USA er der total stress hele tiden, mens man konstant taler om penge. Når jeg tænker over det, har der på intet tidspunkt været talt om penge, mens jeg har arbejdet i Danmark. Det forklarer måske, hvorfor jeg aldrig har fået meget for at arbejde med Lars, sagde Kier med et grin til Politiken i 1999.

Han er passioneret kunstelsker, hvilket instruktøren Hermann Vaske i 2014 drejede dokumentarfilmen "Arteholic" om.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?