3. august 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vælgerne så blå partier som blødere i udlændingepolitikken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vælgerne så blå partier som blødere i udlændingepolitikken

Ny bog peger på, at vælgerne så blå partier rykke mere mod venstre end Socialdemokratiet mod højre før valg.

Danmark - 24. juni 2021 kl. 08:06
Af Ritzau

Vælgerne opfattede, at Socialdemokratiet i valgperioden fra 2015 til 2019 foretog et ryk til højre i udlændingepolitikken. Men vælgerne mente også, at de blå partier i samme periode bevægede sig endnu mere mod venstre.

Det er en af konklusionerne i bogen "Klimavalget", som udkommer torsdag.

Bogen ser på vælgervandringerne mellem partierne i perioden mellem folketingsvalgene i juni 2015 og juni 2019.

- Det overraskede mig lidt, at vælgerne opfatter Venstre som mere lempelige på udlændingeområdet, siger professor og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet, som er en af bogens forfattere.

- Selv om jeg ikke tror, at man vil klassificere Venstre som lempelige på udlændingeområdet, hvis man ser på Støjbergs 114 udlændingestramninger, siger han med henvisning til tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg.

Efter folketingsvalgene i både 2015 og 2019 fik et repræsentativt udsnit af vælgerne den opgave, at de skulle pege på, hvor de så Folketingets partier placeret på en flygtningepolitisk skala fra højre til venstre.

Af svarene kunne valgforskerne blandt andet se, at vælgerne placerede Socialdemokratiet længere til højre i 2019, end de gjorde i 2015.

Partiet lancerede i 2018 et udlændingepolitisk udspil, der blev set som et ryk til højre i udlændingepolitikken.

Besvarelserne viste imidlertid også, at vælgerne i 2019 placerede de borgerlige partier, herunder Venstre og De Konservative, længere til venstre, end de gjorde i 2015.

De blå partiers ryk mod venstre var i vælgernes øjne altså større end det ryk mod højre, som Socialdemokratiet foretog fra 2015 til 2019.

I valgperioden fra 2015 til 2019 gennemførte først V-regeringen og siden VLAK-regeringen med Inger Støjberg i spidsen ellers 114 stramninger af udlændingepolitikken.

Kasper Møller Hansen mener, at Socialdemokratiet ved at stemme for forslag fra den tidligere regering fik skabt en fortælling om, at partiet er et strammerparti på udlændingeområdet.

- Socialdemokratiets strategi er lykkedes. De har formået at flytte deres parti, og i den proces har de skubbet til opfattelsen af, hvor de andre partier er flyttet hen.

- Det vigtige er, at Socialdemokratiet formår at lægge emnet dødt.

- Vælgerne navigerede ikke efter udlændingespørgsmålet denne gang (i 2019, red.). De navigerede efter klima og Arnes pension, siger han.

Kasper Møller Hansen hentyder til, at vælgerne ved det seneste valg var mere optaget af klima og det udspil om en ret til tidlig pension, som Socialdemokratiet lancerede i januar 2019.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?