16. juni 2021
Alene i 2019 købte danskere hælervarer fra andre private til en samlet værdi af cirka to milliarder kroner. Det viser opgørelser fra Det Kriminalpræventive Råd og Forbrugerrådet Tænk. Læs her, hvordan du undgår at handle brandvarme varer. (Genrefoto)
Alene i 2019 købte danskere hælervarer fra andre private til en samlet værdi af cirka to milliarder kroner. Det viser opgørelser fra Det Kriminalpræventive Råd og Forbrugerrådet Tænk. Læs her, hvordan du undgår at handle brandvarme varer. (Genrefoto)
Foto: Markus Scholz/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Undgå fup og hælervarer når du køber brugt

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Undgå fup og hælervarer når du køber brugt

Flere danskere har købt og solgt brugte varer under pandemien, men nogle møder lyssky sælgere undervejs. Læs her, hvordan du undgår fup og hælervarer.

Danmark - 15. maj 2021 kl. 06:00
Af Ritzau

En kostbar lampe uden kvittering, en mistænkeligt billig iPhone og en designerstol, som sælger ikke kan huske, hvor han har købt.

Rekordmange danskere handler brugt.

Men nogle oplever også at blive svindlet undervejs, konstaterer Ulla Malling, der er projektchef hos Forbrugerrådet Tænk.

- De fleste handler mellem private går godt, men der er også nogle brodne kar. Så man skal ikke være bange - men skeptisk og fornuftig, råder hun.

Lene Kristensen, der er kundeservicechef hos DBA, bakker op.

Hun råder til, at du primært handler med folk, der er NemID-valideret.

Det betyder, at sælger har verificeret sin identitet via sit nøglekort eller app, og således med stor sandsynlighed er dem, de udgiver sig for.

- Hvis man eksempelvis skal købe en brugt iPhone, kan man klikke af i søgefeltet, at man kun vil se annoncer fra validerede sælgere, siger hun.

Dette kan man ikke på Facebook Marketplace, tilføjer Ulla Malling.

I stedet må du gå andre veje:

- Slå personen op på Google og Krak, eller gå ind på profilen og se, om de har venner, billeder og beskeder. Hvis det kun er en anonym profil, ville jeg handle andetsteds, siger hun.

I det hele taget er det en god idé at tjekke, om det er en ny eller en gammel sælgerprofil, tilføjer Lene Kristensen.

- Hvis DBA har mistanke om hælervarer, eller hvis andre brugere klager over svindel, bliver brugeren blokeret. Så alene det, at profilen har en lang historik, validerer, at de ikke har virket mistænkelige, forklarer hun.

Vær også opmærksom på varetypen.

De typiske hælervarer er ofte dyre ting, som stjæles fra hjemmet og omsættes hurtigt: designermøbler, lamper, smykker og elektronik, nævner Ulla Malling.

- Så jeg ville være ekstra skeptisk, hvis jeg blev tilbudt noget fra den kategori til en pris, som var for god til at være sand, siger hun.

Det vil også være en god idé at mødes i virkeligheden.

For det første får du varen i hånden. Endnu vigtigere kan du se sælger an og fornemme stemningen, hvis du spørger ind til varens historik.

Hvis sælger "ikke kan huske det" eller "sælger det for en ven", skal du være varsom.

- Det vil altid være en god idé at spørge ind til historikken og bede om at få kvitteringen med, når vi taler design, cykler og dyre ting, råder Lene Kristensen.

Derudover er det en god idé at holde sig til MobilePay som betaling.

MobilePay er nemlig også tilknyttet personens NemID og betalingskort og dermed personens "rigtige" identitet.

- Hvis det derimod er en svindler, som andre har anmeldt, kan personen som udgangspunkt ikke få MobilePay igen. Så MobilePay er en god indikation for, at folk er dem, de siger, forklarer Lene Kristensen.

Derudover vil navnet på sælger dukke op, når du taster beløbet ind.

Så hvis du angiveligt handler med Kaj, men der står Søren på hans MobilePay, kan der være ugler i mosen, forklarer Ulla Malling.

- I det hele taget skal man være varsom, når der kommer mystiske tredjeparter og nye navne ind i billedet. Så tjek, om sælgers navn matcher deres MobilePay, inden du swiper "godkend", siger hun.

/ritzau fokus/

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?