4. august 2021
Efter planen skulle Hofor og Novafos de kommende dage udlede 290.000 kubikmeter spildevand i Øresund. Arbejdet er indtil videre udskudt til mandag. (Arkivfoto)
Efter planen skulle Hofor og Novafos de kommende dage udlede 290.000 kubikmeter spildevand i Øresund. Arbejdet er indtil videre udskudt til mandag. (Arkivfoto)
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Udledning af spildevand i Øresund udskydes i 24 timer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Udledning af spildevand i Øresund udskydes i 24 timer

Store mængder kloakvand og afføring fra Hovedstaden skal udledes i Øresund. Nu udskydes arbejdet til mandag.

Danmark - 23. maj 2020 kl. 23:30
Af Ritzau

Efter at der lørdag var skarp kritik af, at forsyningsselskaberne Hofor og Novafos vil slippe 290.000 kubikmeter spildevand ud i Øresund, er arbejdet på spildevandsledningen nu udskudt til mandag morgen.

Det oplyser Hofor i en mail til Ritzau.

arrow Læs også: Digitale målere sladrer om kloakvand, der stikker af

- På grund af et byggeri oven på en vital spildevandsledning i Nordhavn i København skal Hofor i fem dage udlede spildevand fire kilometer ude i Øresund.

- Arbejdet var planlagt til at gå i gang søndag morgen, men efter aftale med Københavns Kommune er det nu udskudt i 24 timer, så det først påbegyndes mandag morgen, skriver Hofor.

Det er hovedspildevandsledningen, hvori spildevand fra København, Frederiksberg og Gentofte Kommune løber, der var planlagt midlertidigt lukket fra søndag og fem dage frem.

Årsagen er, at man er i gang med at udbygge Svanemølleholmen i Nordhavn i København.

Men før byggeriet kan blive til virkelighed, skal det undersøges, om ledningen kan klare, at der bliver bygget oven på, og så skal den fastgøres.

Mens arbejdet pågår kan ledningen dog ikke bruges. I stedet skal spildevandet fra de tre kommuner slippes ud fire kilometer ude i Øresund, og konsekvenserne bliver ifølge kommunen kun større, hvis man venter til sommer eller efterår.

Hofor og Novafos har tidligere udtalt, at udledningen ikke bør få betydning for vandkvalitet eller havmiljø. Men der er flere, som føler sig overhørt.

Både marinbiologer ved Danmarks Naturfredningsforening og Øresundsakvariet har kritiseret udledningen.

Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, mener kun, der er én løsning: At trække beslutningen om at udlede spildevandet tilbage.

- Jeg køber ikke præmissen om, at det her urensede spildevand skal ud i vores natur. Det er helt uacceptabelt, at naturen skal betale prisen for, at man har sat sig i denne situation.

- Jeg mener, man bliver nødt til at operere med muligheden for, at man faktisk renser spildevandet i stedet for at udlede det til naturen, siger hun.

Også danske og svenske politikere har kritiseret afgørelsen og opfordret til, at arbejdet udsættes, heriblandt miljøminister Lea Wermelin (S).

Planerne er blevet godkendt af både Gentofte Kommune og Københavns Kommune. Det er de to kommuner, der har myndighed til at behandle sagen.

Sagen er blevet håndteret i kommunernes forvaltninger og har ikke været forbi de politiske udvalg.

Det betyder, at kommunalpolitikerne ikke var opmærksomme på, at arbejdet på spildevandsledningen ville gå i gang søndag. Og det fik lørdag Københavns teknik- og miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen (EL), til at igangsætte en redegørelse af forløbet.

arrow K og S bag forslag til ny spildevandskurs
20. januar 2021 kl. 04:37 Opdateret: kl. 15:48
arrow Skånsomt fangede fisk får statskontrolleret mærke
24. oktober 2020 kl. 05:31 Opdateret: kl. 16:40
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?