23. januar 2021
Samtalen mellem de to udenrigsministre - på billedet Mike Pompeo - sker på baggrund af Donald Trumps aflysning af et planlagt statsbesøg i Danmark 2. til 3. september.
Samtalen mellem de to udenrigsministre - på billedet Mike Pompeo - sker på baggrund af Donald Trumps aflysning af et planlagt statsbesøg i Danmark 2. til 3. september.
Foto: Eduardo Munoz Alvarez/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: USA's udenrigsminister: Vores alliance med Danmark er stærk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

USA's udenrigsminister: Vores alliance med Danmark er stærk

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, har onsdag aften talt i telefon med udenrigsminister Jeppe Kofod.

Danmark - 22. august 2019 kl. 01:10
Af Ritzau

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, har i et opkald til Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), onsdag aften diskuteret et øget sikkerhedssamarbejde mellem USA og Danmark i Arktis - herunder på Grønland.

Samtidig har Pompeo rost den stærke alliance mellem danskerne og amerikanerne.

Det siger det amerikanske udenrigsministerium i en udtalelse først på natten til torsdag dansk tid.

Samtalen mellem de to udenrigsministre sker på baggrund af Donald Trumps aflysning af et planlagt statsbesøg i Danmark 2. til 3. september.

- Udenrigsministeren har udtrykt sin påskønnelse af Danmarks samarbejde som en af USA's allierede og Danmarks bidrag til fælles sikkerhedsprioriteter, siger talsperson for det amerikanske udenrigsministerium Morgan Ortagus i meddelelsen.

- Udenrigsminister Pompeo og udenrigsminister Kofod diskuterede også en styrkelse af samarbejdet med det danske rige - herunder Grønland - i Arktis, tilføjer hun.

Onsdag aften skrev Jeppe Kofod i et opslag på Twitter, at han havde talt med Pompeo, og at de to havde bekræftet de "stærke bånd" mellem Danmark og USA.

Donald Trump skrev onsdag i en stribe opslag på Twitter, at han havde udskudt sit besøg på grund af statsminister Mette Frederiksens blanke afvisning af et muligt salg af Grønland til USA.

Søndag kaldte Mette Frederiksen det for en "absurd diskussion", da hun under et besøg i netop Grønland gjorde det klart, at verdens største ø ikke er til salg.

Og netop det sprogbrug faldt tilsyneladende ikke i god jord hos den amerikanske præsident. I kommentarer til pressen onsdag aften kaldte han Mette Frederiksens kommentarer "væmmelige".

Donald Trump tilføjede, at planen om at købe Grønland "blot var en idé", og at man bør respektere USA.

Onsdag kommenterede statsministeren situationen.

- Vi er ærgerlige, fordi vi har været godt i gang med at forberede et rigtig godt besøg for både den amerikanske præsident, førstedamen og det store amerikanske følge, lød det diplomatiske svar fra statsministeren.

Mette Frederiksen understregede også, at forholdet til amerikanerne ikke er påvirket af aflysningen og kontroverserne omkring Grønland.

arrow Læs også: Trump vil dreje ordkrig med Danmark over mod kroner og ører
arrow Danmark holder døren åben for et nyt Trump-besøg
22. august 2019 kl. 10:03 Opdateret: kl. 10:04
arrow Professor: Pompeo og Kofod forsøger at klinke skårene
22. august 2019 kl. 09:41 Opdateret: kl. 09:42
arrow Statsministeren nedtoner Trumps aflysning
21. august 2019 kl. 20:00 Opdateret: kl. 17:46
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?