26. september 2021
Spildevand i hele landet fra næste måned blive undersøgt for coronavirus. (Arkivfoto)
gallery icon

Se billedserie

Spildevand i hele landet fra næste måned blive undersøgt for coronavirus. (Arkivfoto)
Foto: Jakob Dall/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Toiletbesøg bidrager til overvågning af corona

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Toiletbesøg bidrager til overvågning af corona

Smittede med covid-19 udskiller virus med afføringen, inden de udvikler symptomer. Forsøgsperiode udvides til hele landet. Ishøj lykkedes med at få smitten ned.

Danmark - 27. juli 2021 kl. 14:00
Af Ritzau

Overvågning af spildevandet bliver et vigtigt element i epidemikontrollen med coronavirusset.

Bag initiativet står Statens Serum Institut (SSI), der i juli har testet metoden på 20 udvalgte rensningsanlæg og pumpestationer.

Blandt andet i København, Aarhus, Fredericia, Kolding, Aarhus, Løkken og Skagen.

I august udvides projektet, og i løbet af efteråret er det planen, at alle dele af Danmark kommer med.

Ifølge Steen Ethelberg, der er professor og seniorforsker ved SSI, vil cirka 90 procent af befolkningen blive tilkoblet systemet.

Det bygger på, at smittede, allerede inden de mærker symptomer, udskiller virus i afføringen. Det kan spores i spildevandet fra toiletterne.

På længere sigt kan metoden dermed blive et supplement til de test, som foretages i næsen og svælget med podepinde.

- Om et stykke tid - når vi ikke bliver testet så meget mere - kan spildevandsovervågningen hjælpe til med at finde steder, hvor smitten stiger, siger Steen Ethelberg.

Metoden aktualiseres af, at stadig færre gør brug af muligheden for at blive testet. Kapaciteten for hurtigtest er allerede nedsat i nogle regioner, og i takt med, at stadig flere bliver vaccineret, følger flere regioner trop i løbet af sommeren.

Men med nye, mere smitsomme varianter kan overvågningen blive vigtig fremover.

Oprindelig var det meningen, at prøveperioden skulle have fundet sted for nogle måneder siden, så SSI havde haft længere tid til at analysere resultaterne, inden erfaringerne udbredes.

Forsøget blev imidlertid udsat, da der ikke var lovhjemmel til overvågning af rensningsanlæggene. Først da en ændring af epidemiloven var trådt i kraft den 1. juli, kunne forsøget begynde.

Men enkelte steder i landet er metoden blevet afprøvet. Blandt andet i Ishøj syd for København.

Kommunen kæmpede i foråret med høje smittetal, som det lykkedes at få nedbragt. Analyser af spildevandet to til tre gange om ugen var en af forklaringerne, fortæller borgmester Ole Bjørstorp (Ishøjlisten).

- De meget høje smittetal betød, at vi var vi tvunget til at gøre noget. Det førte til et samarbejde med forsyningsselskabet, så vi kunne komme nærmere på, hvor i kommunen smitten var størst.

- Jeg glæder mig over, at andre kommune nu kan gøre det samme, siger Ole Bjørstorp.

Prøverne viste i hvilke boligområder, der var smitte. Næste skridt var med kampagner at opfordre borgerne de pågældende steder til at lade sig teste.

- Borgerne tog godt imod det, fordi de kunne se, at vi ved at inddæmme smitten kunne få den nedbragt.

Også Bornholm har i en forsøgsordning testet spildevand. Erfaringerne viste, at det var et sammenfald mellem forekomsten af smitte i spildevandet og positive coronatest hos beboere.

Flere steder i udlandet er test af spildevandet for længst indført. Blandt andet i Storbritannien og Holland, ligesom lande som Spanien, Sverige, Sydafrika, Brasilien og USA gør brug af metoden.

Ifølge Statens Serum Institut er der gode chancer for, at spildevandsovervågning kan bruges, hvis Danmark på et tidspunkt skulle blive ramt af en ny type epidemi.

Stemmer du til kommunalvalget i år?