24. oktober 2021
Radikale Venstres Jens Rohde: - Hvis man smider Ida Auken ud eller marginaliserer hende, så gør man det samme med mig, skrev han torsdag morgen på Facebook. (Arkivfoto)
gallery icon

Se billedserie

Radikale Venstres Jens Rohde: - Hvis man smider Ida Auken ud eller marginaliserer hende, så gør man det samme med mig, skrev han torsdag morgen på Facebook. (Arkivfoto)
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: To markante profiler bakker op om Ida Auken

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

To markante profiler bakker op om Ida Auken

Krisen i De Radikale fortsætter for fuld styrke. Smider partiet Ida Auken ud, så vil Jens Rohde følge efter i solidaritet. Lidegaard bryder en uges tavshed.

Danmark - 15. oktober 2020 kl. 20:00
Af Ritzau

Det er umuligt at slukke et bål, når der konstant bæres mere brænde til.

Knap havde De Radikales nye leder, Sofie Carsten Nielsen, nået at lune sig ved den opbakning, hun fik fra partiets byrødder og regionspolitikere onsdag aften, før et nyt stormvejr brød ud i partiet.

arrow Læs også: Kommentator: Radikale undgår bødlen i ny meningsmåling

Denne gang i skikkelse af folketingsmedlemmerne Jens Rohde og Martin Lidegaard - begge med opbakning til den sygemeldte stemmesluger Ida Auken.

Hvis hun smides ud af partiet eller marginaliseres, må partiet gøre det samme med Jens Rohde, skrev han torsdag morgen på Facebook:

- De fejl, vi som parti har begået, kan vi kun rette op på sammen. Derfor siger jeg også hundrede procent ærligt, at hvis man smider Ida Auken ud eller marginaliserer hende, så gør man det samme med mig.

- Ingen skal stå alene på perronen, fordi de ikke holdt kæft.

Over middag var det Martin Lidegaards tur. Han har ellers forholdt sig tavs siden Morten Østergaards dramatiske afgang som partileder i sidste uge, "men det seneste døgn gør det umuligt ikke at kommentere sagen, fordi tavshed også kan og vil blive tolket".

Videre i sit Facebook-opslag skrev han, at han ikke betvivler Ida Aukens fortælling om upassende adfærd fra Morten Østergaard.

Flere personer i ledelsen - herunder Sofie Carsten Nielsen - burde have grebet tidligere ind over for hans adfærd, skrev han.

- Og allersenest, da Lotte Rod og Katrine Robsøe fortalte om deres sager. Den ærlige erkendelse tror jeg er afgørende for, at vi kan genskabe vores troværdighed udadtil og tilliden indadtil.

Opbakningen til Ida Auken kommer, efter at hun har oplyst, at hun i 2017 gjorde partiets ledelse opmærksom på, at hun under Folkemødet på Bornholm havde set Morten Østergaard befamle en ung kvinde. Med stærkt grænseoverskridende adfærd havde han forsøgt at få kvinden til at gå i seng med sig.

Herefter bad Auken "udtrykkeligt" Sofie Carsten Nielsen om at gribe ind.

- Svaret til mig fra ledelsen dengang var, at man var begyndt at mandsopdække Morten og lægge ham i seng, når han blev for beruset. Jeg sagde, jeg ikke mente, det var godt nok, skrev Ida Auken.

Den udlægning er blevet afvist af Sofie Carsten Nielsen, der har kaldt det "falske påstande".

Torsdag gentog Sofie Carsten Nielsen i en skriftlig meddelelse, at hun ikke har kendt til sagen fra 2017.

Men hun skrev, at hun "uformelt" har snakket med Ida Auken om Morten Østergaards adfærd til fester.

- Der er en verden til forskel på at kende til en konkret krænkelsessag og at have løse snakke om Mortens adfærd i øvrigt.

- Det er vigtigt for mig at understrege, at det hverken er mit eller andre kollegers ansvar, at Morten kunne blive fuld og pinlig til fester, skrev Sofie Carsten Nielsen.

Den seneste uges uro i folketingsgruppen sætter spor i partiets bagland. 236 medlemmer har meldt sig ud, og det er væsentligt flere end i andre uger.

- Det er kedeligt, når det folkelige bagland forsvinder. Det kan betyde, at der efter næste valg er færre i folketingsgruppen, siger den tidligere landsformand for partiet og nuværende formand i Gribskov-kredsen, Søren Bald.

arrow Kommentator ser uløste problemer trods radikal våbenhvile
18. oktober 2020 kl. 21:56 Opdateret: kl. 21:58
arrow OVERBLIK: Fra åben krig til fuld tillid til ny leder i De Radikale
18. oktober 2020 kl. 17:51 Opdateret: kl. 17:52
arrow Martin Lidegaard bliver i De Radikale
18. oktober 2020 kl. 17:22 Opdateret: kl. 17:24
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?