1. oktober 2020
Demonstration mod Kinas menneskerettighedsovertrædelser over for Tibet, Free Tibet, på Højbro Plads i København fredag den 15. juni 2012 i forbindelse med den kinesiske præsident Hu Jintaos statsbesøg i Danmark.
Demonstration mod Kinas menneskerettighedsovertrædelser over for Tibet, Free Tibet, på Højbro Plads i København fredag den 15. juni 2012 i forbindelse med den kinesiske præsident Hu Jintaos statsbesøg i Danmark.
Foto: Dennis Lehmann/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tibetkommissionen skal granske besøg tilbage til 1995

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tibetkommissionen skal granske besøg tilbage til 1995

Taktisk befaling fra 2011 rejser spørgsmål om politiets håndtering af demonstrationer ved Kina-besøg.

Danmark - 14. juni 2018 kl. 11:39
Af Ritzau

Den gennedsatte Tibetkommission skal granske kinesiske officielle besøg tilbage til 1995. Det oplyser Justitsministeriet.

Det skyldes, at politiet onsdag har oplyst Justitsministeriet om en taktisk befaling fra Københavns Politi i forbindelse med et besøg fra den kinesiske udenrigsminister i oktober 2011.

arrow Læs også: Betjente: Polititop og politikere må tage ansvar i Tibet-sag

Den taktiske befaling rejser ifølge ministeriet spørgsmål ved politiets håndtering af mulige demonstrationer under det pågældende besøg.

Endvidere er Justitsministeriet blevet bekendt med oplysninger om, at der er rejst spørgsmål om politiets håndtering af demonstrationer i forbindelse med officielle kinesiske besøg i 1995 og 2002.

Det er sket via henvendelser fra pressen, oplyser ministeriet.

På den baggrund har justitsminister Søren Pape Poulsen (K) altså besluttet at kulegrave samtlige officielle kinesiske besøg, tilbage til dengang Poul Nyrup Rasmussen (S) var statsminister i Danmark.

Tibetkommissionen havde egentlig afleveret sin rapport, der handlede om et besøg af den daværende kinesiske præsident Hu Jintao i 2012. Her fik demonstranter frataget tibetanske flag.

Der blev givet klart ulovlige ordrer og Folketinget modtog forkerte oplysninger, konkluderede kommissionen. Det var i strid med forsamlings- og ytringsfriheden, at politiet greb ind over for demonstranterne.

Ansvaret herfor blev placeret hos to ansatte i Københavns Politi. Men kommissionen fandt ikke grundlag for at antage, at ministre eller ansatte i Udenrigsministeriet, Justitsministeriet, Statsministeriet eller i politiets øverste ledelse havde kendskab til ordrerne.

Men efter at kommissionen var lukket ned, afslørede DR's P1, at en række mails, der befandt sig i backup-systemer, ikke var blevet udleveret.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil nu også sætte gang i en undersøgelse af politiets, anklagemyndighedens og PET's håndtering af data.

arrow Papes flertal for Tibetundersøgelse vakler
30. juni 2018 kl. 15:43 Opdateret: kl. 15:44
arrow Ordførere ser mangler i udkast til ny Tibetkommission
22. juni 2018 kl. 11:56 Opdateret: kl. 11:58
arrow Whistleblowere kan hjælpe ny kommission i Tibetsagen
21. juni 2018 kl. 13:15 Opdateret: kl. 13:16
Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?