18. oktober 2018
Svinninge. Pæren. Seas NVE sætter os ind i lyspære.2 sektion. Foto: Peter Andersen.
Svinninge. Pæren. Seas NVE sætter os ind i lyspære.2 sektion. Foto: Peter Andersen.
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Thomas Edison opfandt ikke glødepæren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Thomas Edison opfandt ikke glødepæren
Opdateret 26. september 2013 kl. 12:07
Danmark - 26. september 2013 kl. 11:38
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mange kender historien om, at det var den amerikanske opfinder Thomas Edison, der opfandt den første elpære tilbage i 1879. Men det er ikke sandt, kan Detektor på P1 nu fortælle.

I en reklame for GE Money Bank, der kører i på de danske tv-skærme i disse dage, fremgår det at Edison opfandt el-pæren.

Også den eneste producent af glødepærer i Danmark, Danlamp, samt den private konulentvirksomhed Energibolig omtaler Edison som elpærens opfinder på deres hjemmesider.

Og Dansk Energis it-politiske konsulent giver i et blogindlæg på Computerworld også Edison æren for opfindelsen af el-pæren.

Men ifølge Keld Nielsen, der er lektor ved Center for Videnskabsstudier ved Aarhus Universitet, er det ikke sandt.

- Det er ikke Thomas Edison, der har fået ideen til el-pæren, og han er heller ikke den første, der får en glødetråd ind i noget glas og får det til at lyse ved hjælp af elektricitet. Det var der en hel del mennesker, der havde gjort før ham, siger Keld Nielsen.

Allerede i begyndelsen af 1800-taller var der nemlig flere kloge hoveder, der lykkedes med at få en glødetråd til at lyse ved hjælp af elektricitet.

Og derudover kunne man i begyndelsen af 1870'erne faktisk købe elpærer til brug i hjemmet, hvis man selv havde en generator.

Edison videreudviklede ifølge Keld Nielsen elpæren og dette åbnede helt nye muligheder for brugen af elpærer som belysningskilde. Alligevel er Edison i manges øjne blevet manden bag el-pæren. Og det handler ifølge Keld Nielsen om at Edison var eminent til at få god omtale i pressen:

- Edison var en rigtig god pr-mand, så han har simpelthen erobret historien. Det var, blandt meget andet, dét han kunne, siger Keld Nielsen til Detektor.

Efter Detektors henvendelse oplyser firmaet Danlamp og konsulentbureat Energibolig, at man vil gå ind og rette formuleringerne om, at Edison skulle have opfundet elpæren.

GE Money Bank vil ligeledes se på om deres formulering skal rettes - og Dansk Energis it-politiske konsulent, Thomas Woldidericch, oplyser at han fremover vil nuancere sine udtalelser om Thomas Edison.