29. september 2020
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye får kritik for lovudkast, der lægger op til at indskrænke børn af fremmedkrigeres ret til dansk statsborgerskab. (arkivfoto).
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye får kritik for lovudkast, der lægger op til at indskrænke børn af fremmedkrigeres ret til dansk statsborgerskab. (arkivfoto).
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tesfayes lovudkast om fremmedkrigeres børn møder hård kritik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Tesfayes lovudkast om fremmedkrigeres børn møder hård kritik

Børn kan ikke straffes for forældres handlinger, mener høringsparter, der kalder forslag for konventionsbrud.

Danmark - 12. november 2019 kl. 20:05
Af Ritzau

Et lovudkast fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) møder hård kritik fra en række høringsparter.

Det skriver Information.

Skarpest er Institut for Menneskerettigheder, der mener, at lovudkastet vil indføre en ordning, der "vil stride mod Danmarks internationale forpligtelser".

Ifølge lovudkastet skal børn af danske forældre, der fødes i områder, hvor en terrororganisation er part i en væbnet konflikt, ikke længere automatisk blive danske statsborgere.

Begrundelsen er, at børnene ikke vokser op under forhold, hvor der "bliver skabt en samhørighed med Danmark og de danske værdier."

- Det er efter vores opfattelse i strid med en langvarig politisk og juridisk tradition og forpligtelse for, at man lader barnets statsborgerskab følge forældrenes, siger Jonas Christoffersen til Ritzau.

Han mener, at det vil være en krænkelse af barnets menneskerettigheder, hvis ordningen bliver indført. Derfor anbefaler han, at regeringen ikke fremsætter lovforslaget i Folketinget.

Ordningen vil ifølge Jonas Christoffersen stride mod princippet om familiens statsborgerretlige enhed. Samtidig vil det være i strid med princippet om, at et barn ikke bør miste sit statsborgerskab på grund af forældrenes handlinger.

Også Retspolitisk Forening, Røde Kors, Amnesty International, Red Barnet og Børnerådet kritiserer lovudkastet.

Ifølge Retspolitisk Forening er det udtryk for "en kynisk og stærk betænkelig indskrænkende forståelse af Danmarks internationale forpligtelser i blandt andet statsløsekonventionen og børnekonventionen".

Ifølge Red Barnet vil lovudkastet medføre "forskelsbehandling" mellem børn, der fødes uden for dansk territorium, og børn, som fødes i de forbudte områder.

Dermed tilsidesætter lovudkastet ifølge Red Barnet Børnekonventionen. Ifølge konventionen skal børn beskyttes mod "alle former for forskelsbehandling eller straf" på grund af barnets forældres stilling, virksomhed, udtrykte anskuelser eller tro.

arrow Læs også: Tesfaye ser på fratagelse af tre fremmedkrigeres danske pas
arrow Regeringen vil hindre børns statsborgerskab
13. november 2019 kl. 12:00 Opdateret: kl. 09:16
arrow V bakker op om kritiseret lovudkast om fremmedkrigeres børn
13. november 2019 kl. 07:29 Opdateret: kl. 07:30
arrow Tavs syrienkriger skal blive i cellen
12. november 2019 kl. 20:00 Opdateret: kl. 16:46
Mener du, at det bliver mere forvirrende og besværligt at følge regeringens corona-retningslinjer?