4. august 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sygeplejersker må droppe strejke to steder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Sygeplejersker må droppe strejke to steder

Cirka 5000 sygeplejerske indledte strejke lørdag. Men i nogle kommuner er behovet for hjælp til borgerne for stort, og derfor må sygeplejersker droppe konflikt.

Danmark - 19. juni 2021 kl. 20:00
Af Ritzau

Hver tiende sygeplejerske landet over indledte lørdag en strejke i et forsøg på at sikre bedre overenskomstvilkår og gøre op med tjenestemandsreformen, som ifølge dem er skyld i et lønefterslæb.

Men allerede på førstedagen var der sygeplejersker, som måtte droppe tanken om at indgå i konflikten.

I Odense og Silkeborg kommuner, hvor der var varslet strejke for samlet 300 sygeplejersker, blev strejken for størstedelen af sygeplejerskerne aflyst.

Ifølge kommunerne og Dansk Sygeplejeråd (DSR), som også står bag beslutningerne, skyldes det, at man ikke kan undvære de ansatte til at løse de mest nødvendige opgaver.

Samtidig vil antallet af faste sygeplejersker i nødberedskaberne overstige den normale bemanding. Det skyldes, at man for eksempel ikke må erstatte dem med vikarer under en konflikt, og at der nogle steder er ubesatte stillinger, ferieafholdelse eller sygemeldinger.

I Silkeborg Kommune er strejken aflyst for alle sygeplejersker.

Ud over at man ikke kan undvære mange opgaver, har læger og apoteker desuden sagt nej til at overtage nogle af dem under strejken, siger Steffen Brun, der er konstitueret sundheds- og omsorgschef i kommunen.

Det gælder eksempelvis dosering af medicin til sårbare borgere eller sårbehandling.

- Vi har individuelt kigget på, at hvis vi ikke løfter den opgave, er der så fare for borgerens ve og vel.

- Der kan måske godt være en sårbehandling, hvor man kan sige, at hvis vi ikke behandler i dag, så er der ikke varig førlighedsskade. Men hvis vi ikke gør det i morgen, så er der.

- Så det er ikke ret meget på den måde, der kan undlades at blive foretaget, siger han.

Kredsformand for Dansk Sygeplejeråds afdeling i Midtjylland Anja Laursen er frustreret over udfaldet.

Hun siger, at det viser, at der er så få sygeplejersker ansat i Silkeborg Kommune, at det ikke engang er muligt at strejke.

- Jeg synes, det er voldsomt beskæmmende, at vi sygeplejersker vælger at gå i strejke, fordi vi har et stort lønefterslæb.

- Og nu viser det sig, at der simpelthen ikke er tilstrækkeligt med sygeplejersker til at stille et nødberedskab til det uopsættelige, livstruende og førlighedstruende arbejde, siger Anja Laursen.

I Odense Kommune er antallet af sygeplejersker, der strejker i kommunen, skåret ned fra 200 til 25, fortæller John Christiansen, der er formand for sygeplejerskerne i Syddanmark under DSR.

- Vi udviser ansvarlighed, i forhold til hvad Odense Kommune beder os om, når det kommer til, hvilket beredskab vi skal stille med.

- Strejken kommer til at se anderledes ud i Odense Kommune, end vi havde forestillet os, og derfor kommer vi selvfølgelig også til at overveje, hvad næste skridt er, siger han.

Ifølge René Lorentzen, der er fungerende ældre- og handicapchef i kommunen, er sygeplejersker, der arbejder i myndighedsområder og med sundhedsfremme og forebyggelse stadig en del af konflikten.

- Det her er en helt legitim konflikt. Men det er meget få af borgerne, som vil kunne undvære vores hjælp, siger han.

Efter planen er omkring 5000 sygeplejersker gået i strejke fra lørdag.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?