19. januar 2020
Kraniet fra et af de 88 individer som blev undersøgt i studiet. Individet som blev begravet i Gjerrild (skelet nr. 7) i øst Jylland, tilhørte enkeltgravkulturen fra Mellem Neolitikum i 3. årtusind f.Kr. og viser tegn på helet trepanation. Foto: Samantha Reiter, Nationalmuseet.
Kraniet fra et af de 88 individer som blev undersøgt i studiet. Individet som blev begravet i Gjerrild (skelet nr. 7) i øst Jylland, tilhørte enkeltgravkulturen fra Mellem Neolitikum i 3. årtusind f.Kr. og viser tegn på helet trepanation. Foto: Samantha Reiter, Nationalmuseet.
Foto: Vibeke Hjortlund/Foto: Samantha Reiter, Nationalm
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stort skelet-studie tyder på ny indvandring i Danmarks bronzealder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stort skelet-studie tyder på ny indvandring i Danmarks bronzealder
Opdateret 22. august 2019 kl. 12:47
Danmark - 22. august 2019 kl. 12:32
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

For nyligt viste et nyt dansk studie, at metallet i de mange genstande fra den danske bronzealder er kommet langvejs fra.

Og nu tyder et nyt stort danskledet studie, der har undersøgt hele 88 danske skeletter fra bondestenalderen og bronzealderen, på at der faktisk også sker en helt ny indvandring af mennesker samtidig med at metallet for alvor begynder at komme til Danmark og bronzealderen slår igennem.

Det skriver Videnskab.dk.
»Det er et tankevækkende sammenfald. Fra omkring bronzealderens begyndelse i cirka år 1600 før vor tid og frem, begynder vi at se enkelte individer, der adskiller sig fra de andre. Det tyder på, der sker en ændring i mobilitetsmønstret, og at der begynder at komme mennesker til vores område fra nye steder,« siger Karin Margarita Frei, der er professor i arkæometri ved Nationalmuseet.

Studiet er netop udgivet i det anerkendte videnskabelige tidsskrift PLOS ONE.

Det nye studie er det største af sin slags, da det består af såkaldte strontium-isotop analyser af 88 skeletter fundet i Danmark. Forskerne har også lavet antropologiske undersøgelser og kulstof 14-dateret hovedparten af skeletterne.

Strontium er et grundstof, der optages og lagres i vores krop i barndommen, hovedsageligt gennem det vand, vi drikker, og de planter og grøntsager, vi spiser. Og da strontium findes i forskellige varianter, også kaldet isotoper, dannes der blandt andet en signatur i tænderne, som viser, hvor vi er vokset op henne.

I studiet viser Karin M. Frei og hendes kolleger, at der mellem de 88 skeletter, som stammer fra mellem yngre stenalder og frem til midt i bronzealderen, findes individer med nye og højere strontium-værdier hos skeletterne i bronzealderen, end der gør blandt skeletterne fra før bronzealderen.

Tidligere studier viser, at skeletter fra den sene bronzealder også har høje strontiumisotop-værdier. Det tyder altså på, at bronzealderen var en tid, hvor man bevægede sig mere mellem forskellige regioner end tidligere.

»Fra begyndelsen af bronzealderen og frem finder vi altså nogle enkelte individer som har strontiumisotop-værdier, som er ret meget højere end i individerne fra den forudgående periode. Og efter denne ændring tyder det på, at tendensen forsætter i resten af bronzealderen. Det er meget interessant,« fortæller Karin M. Frei til Videnskab.dk.

Alistair Pike, der er professor i arkæologi ved University of Southampton i England og selv forsker i blandt andet strontium-analyser, er imponeret over studiet.

Han er ikke selv en del af det nye studie, men har læst det igennem for Videnskab.dk.

»Det her er et virkelig spændende og ekstraordinært studie, der virkelig viser, hvad store antal strontium-isotop målinger på veldaterede skeletter kan udrette,« skriver han i en mail til Videnskab.dk og fortsætter:

»Ved at kigge på mobiliteten gennem bondestenalderen og bronzealderen opsamler forfatterne et signal, som kan hænge sammen med radikale forandringer i samfundsstrukturen i begyndelsen af bronzealderen.«

88 skeletter er det største materiale, der hidtil er blevet analyseret for strontium-isotoper i et enkelt studie.