16. maj 2021
Tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) fastholder, at hun kun gik til grænsen i sagen om adskilte asylpar. (Arkivfoto)
Tidligere udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) fastholder, at hun kun gik til grænsen i sagen om adskilte asylpar. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Støjberg om asylpar: Jeg var klar til at gå helt til grænsen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Støjberg om asylpar: Jeg var klar til at gå helt til grænsen

Inger Støjberg mener stadig, at hun bad embedsværk om at handle inden for lovens rammer om adskilte asylpar.

Danmark - 18. maj 2020 kl. 17:40
Af Ritzau

Inger Støjberg (V) tager roligt på, at hendes rolle i sagen om adskilte asylpar mandag blev sat under kritisk lup under afhøringerne i Instrukskommissionen.

Det meddeler den tidligere udlændinge- og integrationsminister.

En tidligere topjurist i hendes daværende ministerium sagde ellers klart mandag, at Støjberg i 2016 blev advaret om, at man var på vej mod en ulovlig praksis.

- Det står klart oven på dagens afhøring, at jeg gjorde alt, hvad jeg kunne, for at beskytte pigerne, og at jeg var parat til at gå helt til grænsen, selvfølgelig inden for rammerne af de internationale konventioner, skriver Inger Støjberg i en mail til Ritzau.

Instrukskommissionen undersøger Inger Støjbergs rolle i sagen om de adskilte asylpar.

Tidligere mandag forklarede tidligere afdelingschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet Lykke Sørensen under afhøringen, at hun mundtligt advarede Inger Støjberg. Det skete 10. februar 2016 på et møde.

Her blev Støjberg kraftigt advaret om, at det ville være ulovligt at adskille asylpar, hvor den ene var mindreårig, hvis parret ikke fik en individuel vurdering af deres sag. Støjberg pressede på for, at der ikke skulle foretages en individuel vurdering.

- Afdelingschefen bekræftede i dag, at jeg bad mine embedsmænd om at gå så langt, de kunne, inden for lovens rammer. Det var det, der var instruksen, og det var det, der blev gjort, skriver Inger Støjberg.

- Jeg siger gerne igen, at jeg havde svært ved at acceptere begrænsningerne for instruksen, og det har jeg for så vidt den dag i dag, skriver hun.

Ritzau har forsøgt at få et interview med Inger Støjberg. Men ifølge Venstre er det ikke muligt mandag.

Ifølge Sten Bønsing, som er professor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet, indgår Lykke Sørensens vidneudsagn mandag med "utrolig væsentlig værdi".

- Det er den her type vidneudsagn, som kommissionen leder efter. Det er et puslespil, der skal stykkes sammen.

- Man interesserer sig for, hvem der har bestemt, hvad der skal stå i instruksen, og om ministeren er blevet advaret, siger han.

Inger Støjberg har erkendt, at hun tilbage i 2016 fjernede forbeholdene fra en pressemeddelelse, der kom til at fungere som en instruks.

Forbeholdene gik på, at hvert enkelt par havde ret til en individuel vurdering.

Inger Støjberg har tidligere sagt, at hun mundtligt har sagt til embedsværket, at man skulle tage individuelle hensyn i sagerne om de adskilte asylpar.

Støjberg selv skal vidne søndag 24. maj og mandag 25. maj.

Instrukskommissionen har fået halvandet år til at undersøge sagen.

arrow Læs også: Professor om Støjberg-forklaring: Det har taget en drejning
arrow Støjberg: Jeg godkendte at ikke alle asylpar kunne adskilles
24. maj 2020 kl. 11:22 Opdateret: kl. 11:24
arrow Søren Pind skal vidne i Støjberg-sag om ulovlig instruks
24. maj 2020 kl. 09:04 Opdateret: kl. 09:06
arrow FAKTA: Støjberg hævder at hun ikke blev advaret
24. maj 2020 kl. 04:30 Opdateret: kl. 04:32
Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?