22. juni 2021
Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kan yderligere genåbning kun finde sted, fordi Danmark er "et meget gunstigt sted" i epidemien. Her ankommer han til forhandlinger i Justitsministeriet mandag.
gallery icon

Se billedserie

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kan yderligere genåbning kun finde sted, fordi Danmark er "et meget gunstigt sted" i epidemien. Her ankommer han til forhandlinger i Justitsministeriet mandag.
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Snart er alt åbent - undtagen nattelivet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Snart er alt åbent - undtagen nattelivet

Ny aftale om genåbning betyder blandt andet gradvist farvel til hjemmearbejde, coronapas og mundbind, ligesom studerende kan vende tilbage på fuld tid.

Danmark - 18. maj 2021 kl. 20:00
Af Ritzau

Fra på fredag kan vi tage endnu et stort skridt frem mod en hverdag, der ligner den, vi havde, inden det smitsomme coronavirus gjorde sit indtog og lukkede samfundet ned.

Et bredt politisk flertal blev natten til tirsdag enige om yderligere genåbning af samfundet fra fredag den 21. maj.

Ifølge De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, vil alt i princippet så være åbent med undtagelse af nattelivet.

- Hvis man tager et blankt stykke papir, så vil der stå, at fra 21. maj er natklubber og diskoteker lukket. Men alt andet er åbent, dog med nogle restriktioner, siger Søren Pape Poulsen.

Aftalen betyder, at hjemmearbejde udfases i tre trin, og at studerende på videregående uddannelser kan vende tilbage til fysisk fremmøde på fuld tid.

Samtidig forpligter partierne sig til at have en plan for udfasning af både coronapas og mundbind klar "primo juni".

Coronapasset skal udfases, når alle over 16 år er tilbudt en vaccine i slutningen af august. En endelig dato er dog ikke fastlagt.

- Det er ikke rimeligt, at folk skal bruge timevis på at få fornyet coronapasset i tide og utide, siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Som noget nyt kan man få udstedt et coronapas 14 dage efter første vaccinationsstik.

En beslutning, der ifølge professor i vaccinedesign på Institut for Farmaci ved Københavns Universitet Camilla Foged kan give god mening.

- Der er en relativ høj beskyttelse efter første stik. Men man skal være sikker på, at folk også får deres andet stik for at booste immunsystemet.

- Folk skal være klar over, at det er vigtigt at få anden dosis, og at man ikke er fuldt beskyttet, når man kun har fået en, siger hun.

Foged henviser til en undersøgelse fra det amerikanske Center for Sygdomskontrol og Forebyggelse (CDC). Den viser, at et stik med en vaccine fra Moderna eller Pfizer/BioNTech efter 14 dage giver en beskyttelse på omkring 80 procent.

To uger efter andet stik og færdigvaccination lyder beskyttelsen ifølge undersøgelsen på 94 procent.

I aftalen lempes også en smule på kontrollen af passet, så der kun skal foretages stikprøvekontrol på biblioteker og i idrætsforeninger.

Men passet skal fortsat vises på eksempelvis restauranter.

Udfasningen af hjemmekontorerne skal ske i tre faser. Fra fredag kan 20 procent vende tilbage, mens det bliver sat op til 50 procent 14. juni, hvor alle over 50 år ventes at have modtaget mindst et stik mod coronavirus.

Fra 1. august er det planen, at 100 procent skal tilbage til fysisk fremmøde.

Og det var vigtigt med en ordentlig plan for især de offentligt ansatte, hvor mange har tilbragt henved et år på hjemmekontoret, mener Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen.

- De kan nu se frem til allerede fra fredag at komme tilbage på arbejdspladsen delvist. Det tror jeg, mange er rigtig glade for, siger hun.

Ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) kan den yderligere genåbning kun lade sig gøre, fordi Danmark er "et meget gunstigt sted" i epidemien trods en lille stigning de seneste dage i antallet af smittede.

Og fordi vi bevarer strukturer som massiv testning og lokale nedlukninger, mener han.

Sådan lyder også vurderingen fra Henrik Ullum, direktør hos Statens Serum Institut (SSI).

- Vi står et godt sted smittemæssigt, fordi vi har opbygget et stærkt system, hvor vi tester meget, kan lave lokale nedlukninger, har en god adfærd i befolkningen og har beskyttet de svageste via vaccinationer.

- Når det er sagt, så ser vi stigende smittetal - særligt blandt de unge. Og her skal vi holde øje for, om smitten spreder sig til de grupper, der venter på vaccinationer lige nu.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstå du deres løn-utilfredshed?