14. december 2018
Karsten Hønge (SF) vil følge med i erfaringerne fra Sveriges nye samtykkeforslag.
Karsten Hønge (SF) vil følge med i erfaringerne fra Sveriges nye samtykkeforslag.
Foto: Scanpix/Jens Astrup
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: SF: Vi følger de svenske erfaringer om samtykkeforslag ved sex

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SF: Vi følger de svenske erfaringer om samtykkeforslag ved sex

Sveriges regering vil forbyde sex uden udtrykkeligt tilsagn. Forslaget har tidligere været fremme i Danmark.

Danmark - 17. december 2017 kl. 14:26
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det skal være forbudt at have sex med en person, som ikke udtrykkeligt har sagt ja eller aktivt udtrykker ønsker om at deltage.

Sådan lyder et lovforslag, som den svenske regering har offentliggjort søndag. Og forslaget er ikke nyt herhjemme.

I april blev et forslag herhjemme om samtykke stemt ned. Socialdemokratiet, Radikale, SF og Enhedslisten stemte for, men havde altså ikke flertal.

Forslaget indebar, at bestemmelsen om voldtægt skulle ændres, så man kun antager, at en person har lyst til at have sex, hvis personen har givet sit samtykke.

Karsten Hønge, retsordfører for SF, finder det opmuntrende, at Sverige vil indføre ny lov, som gør det forbudt at have sex med en person, som ikke udtrykkeligt har sagt ja. Han vil følge de svenske erfaringer tæt.

- Alt for mange kvinder bliver forulempet og voldtaget, uden at de anmelder det. Det er blandt andet, fordi de kan have en manglende tro på, at det fører til dom.

- Vi har brug for en opstramning, som giver kvinderne en stærkere stilling over for mændene. Det er til stor inspiration, siger Karsten Hønge.

Retsordfører for Socialdemokratiet Trine Bramsen understreger ligeledes, at alt for mange voldtægtssager ender ud i ingenting.

Den danske lovgivning skal ikke være så vidtgående som den svenske. Men i specielle seksuelle situationer skal anklagede kunne redegøre for samtykke fra den anden part.

- Modstandere af forslaget vil latterliggøre det med, at man skal have en underskrift fra kæresten, inden man slukker lyset. Det er slet ikke det, vi peger på, siger Trine Bramsen og fortsætter:

- Vi har foreslået, at man i bemærkningerne til lovgivningen skriver, at det har en ekstra betydning, hvis der eksempelvis er tre mænd om en kvinde eller stor aldersforskel. Så skal man, som de tre mænd, kunne sandsynliggøre, at der har været samtykke, hvis det ender i en voldtægtssag.

Tilbage i august 2016 advarede Den Danske Dommerforening mod forslaget fra rød blok. De mente, at det ville udvide voldtægtsbestemmelsen betydeligt.

- Med samtykkebegrebet vil al samleje, hvor der ikke er et decideret samtykke være voldtægt. Det betyder, at man gør feltet for det, der er kriminelt meget større, sagde Mikael Sjöberg, som er formand for Den Danske Dommerforening.