20. september 2019
- Jeg er nødt til at forholde mig til, at vi har religionsfrihed i Danmark. Det er det afgørende for mig, siger Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp (S) til Jyllands-Posten.
- Jeg er nødt til at forholde mig til, at vi har religionsfrihed i Danmark. Det er det afgørende for mig, siger Ishøjs borgmester Ole Bjørstorp (S) til Jyllands-Posten.
Foto: Linda Kastrup/arkiv/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: S-borgmester klar til at bryde lov om håndtryk for statsborgerskab

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

S-borgmester klar til at bryde lov om håndtryk for statsborgerskab

Integrationsminister Inger Støjberg (V) sidestiller et lovforslag om håndtryk med planloven.

Opdateret 01. september 2018 kl. 20:50
Danmark - 01. september 2018 kl. 20:48
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

To S-borgmestre vil ikke kræve, at udlændinge skal give hånd ved en ceremoni i deres kommune for at få dansk statsborgerskab

Det skriver Jyllands-Posten.

Borgmestrenes udmelding kommer, efter at Jyllands-Posten lørdag beskrev et kommende lovforslag, hvor de sidste detaljer er ved at falde på plads, om en ceremoni, som udlændinge skal deltage i for at få statsborgerskab.

arrow Læs også: DF: S laver kovending i håndtryksag

Her fremgår det, at "en eller flere repræsentanter fra kommunen i forbindelse med ceremonien mødes ansigt til ansigt med deltagerne og trykker dem i hånden (udveksler et håndtryk)".

Men i Ishøj Kommune bliver det ikke et krav, fastslår borgmester Ole Bjørstorp (S), uanset om kommunen i så fald bryder loven.

- Det er der ikke noget at gøre ved. Jeg er nødt til at forholde mig til, at vi har religionsfrihed i Danmark. Det er det afgørende for mig, siger han til Jyllands-Posten.

Steen Christiansen (S), borgmester i Albertslund Kommune, deler hans synspunkt.

Ceremonien er en del af den indfødsretsaftale, der blev indgået mellem regeringen, S og DF i juni. Den skærper kravene for at få dansk statsborgerskab.

Til Jyllands-Posten udtaler udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), at hun ikke ser manglende efterlevelse at et lovkrav om håndtryk som en potentiel udfordring.

- De danske borgmestre opfylder selvfølgelig den pligt, som de har i den danske lovgivning. Det anser jeg ikke som et problem. Borgmestre kan jo heller ikke bare se bort fra for eksempel planloven, siger hun.

Inger Støjberg ser de to S-borgmestres parathed til at se bort fra et eventuelt lovkrav mere som et debatindlæg.

- Lige så vel som man ikke sætter planloven eller folkeskoleloven ud af kraft, bare fordi man er uenig i den, forventer jeg heller ikke, at borgmestre vil sætte denne lov ud af kraft i deres kommuner, siger hun til Jyllands-Posten.

Christoffer Badse, monitoreringschef hos Institut for Menneskerettigheder, vurderer over for Jyllands-Posten, at kravet om håndtryk hverken strider imod menneskerettighederne eller religionsfriheden.

Venstre, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti støtter lovkravet om håndtryk.

Socialdemokratiet vil ikke udtale sig, før folkene i partiet har læst lovforslaget.

arrow Løkke om omdiskuteret håndtryk: Kan blive statens opgave
04. september 2018 kl. 13:48 Opdateret: kl. 13:50
arrow Mette F. afviser lovkrav om håndtryk til nye danskere
04. september 2018 kl. 11:11 Opdateret: kl. 11:12
arrow Støjberg: Ceremoni handler om meget mere end et håndtryk
03. september 2018 kl. 23:33 Opdateret: kl. 23:34