20. juni 2021
Den nu dømte russiske statsborger arbejdede hos Aalborg-virksomheden SerEnergy A/S, da han blev anholdt i sommeren 2020. I en udtalelse fra den nordjyske teknologivirksomhed hed det efterfølgende, at man fandt det "chokerende", at en tidligere ansat var blevet tiltalt, at "at vores virksomhed kan have været offer for organiseret spionage". (Arkivfoto).
Den nu dømte russiske statsborger arbejdede hos Aalborg-virksomheden SerEnergy A/S, da han blev anholdt i sommeren 2020. I en udtalelse fra den nordjyske teknologivirksomhed hed det efterfølgende, at man fandt det "chokerende", at en tidligere ansat var blevet tiltalt, at "at vores virksomhed kan have været offer for organiseret spionage". (Arkivfoto).
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Russer dømt for spionage mod Aalborg-firma

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Russer dømt for spionage mod Aalborg-firma

Russisk mand idømt tre års fængsel for spionage mod energivirksomhed og DTU. Førende danske virksomheder er ifølge PET mål for forsøg på industrispionage.

Danmark - 10. maj 2021 kl. 20:00
Af Ritzau

En herboende russisk statsborger er mandag idømt tre års fængsel ved Retten i Aalborg.

Manden - Aleksey Nikoforov - er fundet skyldig i spionage.

Han har over en årrække indsamlet oplysninger om den nordjyske teknologivirksomhed SerEnergy A/S og Danmarks Tekniske Universitet (DTU).

Oplysningerne har den 36-årige kemiingeniør efterfølgende udleveret til en russisk efterretningstjeneste mod betaling.

Den russiske mand har siddet varetægtsfængslet siden juli 2020.

Sagen har været ført bag lukkede døre. Derfor har detaljerne om sagen været meget sparsomme.

Ud over fængsel er han idømt udvisning af Danmark med indrejseforbud for bestandigt.

Det er Politiets Efterretningstjeneste (PET), der har efterforsket sagen.

PET oplyser, at truslen om industrispionage er reel - også mod danske virksomheder.

- Danmark er på en række områder verdensførende i udviklingen af ny teknologi, for eksempel inden for energi og bioteknologi.

- Det betyder også, at der er fremmede stater, der forsøger at spionere mod danske virksomheder og forskningsinstitutioner.

- PET har derfor styrket sin rådgivning og har blandt andet indledt et samarbejde med ledelserne på landets universiteter og danske virksomheder for at forebygge spionagetruslen rettet mod forskningsområdet, skriver PET i et svar til Ritzau.

André Ken Jakobsson er postdoc ved Syddansk Universitet, hvor han forsker i internationale relationer og spionage.

Det er ikke tilfældigt, at Aalborg-virksomheden SerEnergy A/S er blevet mål for spionage, vurderer han.

- En virksomhed som SerEnergy er et oplagt mål for spionage på grund af virksomhedens arbejde med potentielt meget værdifuld teknologi, der kan gøre den grønne klimaomstilling både hurtigere og billigere for en naturgaskæmpe som Rusland.

SerEnergy A/S udvikler blandt andet brændselsceller, der kan omdanne brint til strøm.

Selv om sager om spionage er sjældne i danske retssale, er de ikke et ukendt fænomen i erhvervslivet, lyder det fra forskeren.

- PET lavede allerede for ti år siden en undersøgelse sammen med Dansk Industri og 25 danske virksomheder med afdelinger i udlandet, der fandt hidtil ukendte sager om industrispionage.

- Min formodning er, at der er et kæmpe mørketal og mange sager, vi ikke kender til, og som ikke rammer myndighedernes radar af frygt for at kompromittere virksomhedens eget ry eller fremtidige samarbejder, siger han.

Det er i øvrigt ikke første gang, at der er blevet afsløret russisk efterretningsvirksomhed på dansk jord.

I 2012 blev en finsk professor fra Københavns Universitet dømt for at give den russiske efterretningstjeneste FSB oplysninger.

Dels gav professoren russerne sikkerhedspolitiske vurderinger, og dels gav han dem navne på de af sine statskundskabsstuderende, som han vurderede, at russerne kunne have held til at rekruttere.

Den finske professor blev idømt fem måneders fængsel.

I sagen fra Retten i Aalborg har den dømte nægtet sig skyldig. Han var ikke til stede ved domsafsigelsen.

Hans advokat, Michael Juul Eriksen, kunne efter en kortvarig telefonsamtale med sin klient oplyse, at dommen ankes til frifindelse.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?