25. maj 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ritzau morgenbrief

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ritzau morgenbrief
Danmark - 22. august 2019 kl. 05:00
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Topnyheder:

USA's udenrigsminister: Vores alliance med Danmark er stærk

Politik: Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, har i et opkald til udenrigsminister Jeppe Kofod (S) onsdag aften diskuteret et øget sikkerhedssamarbejde mellem USA og Danmark i Arktis - herunder på Grønland. Samtidig roser Pompeo den stærke alliance mellem danskerne og amerikanerne.

https://ritzau.dk/-bTgp

Nyheder:

Bolsonaro beskylder ngo'er for at sætte ild til Amazonas

Udland: Brasiliens højreorienterede præsident, Jair Bolsonaro, beskylder ikkestatslige organisationer, de såkaldte ngo'er, for at sætte ild til regnskoven Amazonas. Mere

https://ritzau.dk/-bTgL

Skipper er ordknap om sygemeldt EL-borgmesters kroservering

Politik: Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, er ikke meget for at tale om sin sygemeldte partifælle Ninna Hedeager Olsen, som er teknik- og miljøborgmester i Københavns Kommune. Under sit sygefravær har hun serveret på sin venindes kro på Tunø. Det skriver både Ekstra Bladet og Jyllands-Posten.

https://ritzau.dk/-bTgx

Storbritannien og Sydkorea indgår frihandelsaftale

Udland: Storbritannien og Sydkorea vil torsdag underskrive en frihandelsaftale, der skal træde i kraft efter briternes forestående udtræden af EU om lidt over to måneder. Det meddeler det britiske udenrigsministerium onsdag aften.

https://ritzau.dk/-bTgq

Rekordmange udlændinge har job i Danmark

Indland: Danske virksomheder bliver ved med at ansætte flere udlændinge. Tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at 222.500 fuldtidspersoner med udenlandsk statsborgerskab i første halvår 2019 var i job i Danmark. Det skriver Børsen.

https://ritzau.dk/-bTgr

SF bejler til DF med kold skulder til Radikale

Politik: Ingen er uundværlig og da slet ikke Radikale Venstre. Det er budskabet fra SF-formand Pia Olsen Dyhr fra partiets sommergruppemøde i Helsingør, skriver Politiken.

https://ritzau.dk/-bTgs

FN-organ nedtoner sundhedsfaren ved indtagelse af mikroplast

Udland: Offentligheden bør ikke være bekymret for mikroplast, der finder vej til klodens drikkevand. Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, der offentliggøres torsdag i Geneve. Mere

https://ritzau.dk/-bTgw

Klimavenlig guvernør dropper sit præsidentkandidatur

Udland: Den demokratiske guvernør Jay Inslee har valgt at trække sig fra kampen om at blive Demokraternes præsidentkandidat, skriver Politico. Inslee, der siden 2013 har været guvernør i den nordvestlige delstat Washington, har ført en kampagne, der især har fokuseret på at bekæmpe de globale klimaforandringer. Mere

https://ritzau.dk/-bTgG

Det sker i dag:

I dag offentliggøres en stribe af regnskaber

Klokken 07:00 lægger høreapparatskoncernen GN ud med regnskab for de første seks måneder af 2019. Klokken 08:00 kommer mejerikoncernen Arla med tal for første halvdel af 2019, og medicokoncernen Ambu kommer med regnskab for de første ni måneder af regnskabsåret 2018/19. Klokken 13.30 kommer Parken Sport & Entertainment med halvårstal.

GN: https://ritzau.dk/-bTf2

Arla: https://ritzau.dk/-bTfZ

Ambu: https://ritzau.dk/-bTf3

PSE: https://ritzau.dk/-bTf0

12:30: SF holder pressemøde

SF holder 21.-23. august sommergruppemøde. I dag vil der være pressemøde klokken 12.30. Mere

https://ritzau.dk/-bTf4

13:00 Boris Johnson mødes med Macron i Paris

Den franske præsident, Emmanuel Macron, og den britiske premierminister, Boris Johnson, mødes i dag i Paris for blandt andet at diskutere brexit, Iran og Syrien. Mere

https://ritzau.dk/-bTgz

13:00 Kronprinsen indvier havmølleparken Horns Rev 3

Kronprins Frederik forestår indvielsen af Danmarks største havvindmøllepark Horns Rev 3 ud for Blåvandshuk. Horns Rev 3 vil kunne dække 425.000 husstandes årlige elforbrug og øger den danske elproduktion fra vindmøller med 12 procent. Mere

https://ritzau.dk/-bTf6

14:00 Lars Larsen bisættes

Stifteren af Jysk, Lars Larsen, bisættes i dag fra Sejs-Svejbæk kirke. Lars Larsen døde tidligt mandag morgen sit hjem ved Silkeborg efter længere tids sygdom. Lars Larsen blev 71 år. Mere

https://ritzau.dk/-bTgA

14:45 Kofod og irsk kollega holder doorstep

Udenrigsminister Jeppe Kofod holder doorstep med den irske udenrigsminister Simon Coveney i Udenrigsministeriet. Mere

https://ritzau.dk/-bTgB

19:00 Venstres regionsbestyrelse i Syddanmark holder krisemøde

Ifølge avisen Danmark holder Venstres regionsbestyrelse i Syddanmark krisemøde om formandsuroen i partiet klokken 19 torsdag aften. Det foregår angiveligt i Bramdrupdam Hallerne ved Kolding. Mere

https://ritzau.dk/-bTf1

Det Konservative Folkeparti indleder sommergruppemøde

Den 22.-23. august holder Det Konservative Folkeparti sommergruppemøde på Egelund Slot. Mere

https://ritzau.dk/-bTf5

Avisernes forsider

Avisen Danmark

Samtlige Venstreforeninger i landets fem regioner er i gang med at koordinere op til et hovedbestyrelsesmøde i næste uge, hvor Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensens ledelse af partiet vil blive angrebet.

https://www.jv.dk/danmark/Overalt-i-Danmark-holder-V-baglandet-moeder-om-krisen/artikel/2746748

Berlingske

Donald Trumps aflysning af besøg i Danmark, med den begrundelse at hans forslag om at købe Grønland er blevet betegnet som "absurd", har forværret forholdet til USA's præsident.

B.T.

Både nuværende og tidligere danske politikere skoser USA's præsident, efter hans aflysning af statsbesøg. Trump har skudt sig selv i foden, fordi han nu har forpasset en mulighed for at diskutere Danmarks og Grønlands forhold til USA, siger Uffe Ellemann-Jensen.

Børsen

Et rekordstort antal udlændinge er ansat i danske virksomheder, viser nye tal. Men ifølge beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard kan det ikke kun udlægges som en god nyhed. Han kalder det i stedet "et tveægget sværd".

https://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/231561/artikel.html?utm_source=forside&utm_campaign=nyhed_01 låst

Ekstra Bladet

Fra i dag kan Donald Trump blive omtalt som Ridder af Elefanten i Glasbutikken. Den nye orden har Ekstra Bladet indstiftet af bitter nødvendighed, fordi kun folk i Danmark kan komme i betragtning til Nytårstorsken.

E-avisen Finans

Danmarks to største transportselskaber har byttet plads, når det kommer til markedsværdi. Med opkøbet af Panalpina kravler DSV's markedsværdi over Mærsk-koncernens, som for bare to år siden var tre gange så meget værd.

https://finans.dk/erhverv/ECE11534738/derfor-vipper-dsv-det-mytiske-maersk-af-transporttronen/?ctxref=forside låst

Information

I en omstridt rapport finansieret af landbruget har Aarhus Universitet opgjort nydelsesmidler til at være mere klimabelastende end oksekød. Men et nedslag i kildematerialet afslører alvorlige problemer.

https://www.information.dk/indland/2019/08/ny-kritik-oksekoedsrapport-brugte-staerkt-tvivlsomme-tal-klimabelastning-laeskedrikke?lst_frnt

Jyllands-Posten

Stik imod V-formand Lars Løkke Rasmussens opfordring til at fokusere på det politiske arbejde mødes partiets tillidsfolk over hele landet i disse dage for at diskutere Venstres ledelse.

https://jyllands-posten.dk/indland/ECE11566047/venstres-bagland-trodser-loekkes-appel-om-ro-i-partiet/ låst

Kristeligt Dagblad

USA's præsident, Donald Trumps, afbud til et statsbesøg i Danmark overrasker og ærgrer statsminister Mette Frederiksen (S), og der er fortsat presserende udfordringer i Arktis, vurderer eksperter.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/konflikter-presser-sig-stadig-paa-i-arktis-efter-trumps-afbud

Politiken

Øretæve til Mette Frederiksen i form af aflyst besøg er klassisk Donald Trump. Når han styrer mod et politisk nederlag, lancerer han et personligt angreb, som skal flytte fokus fra grønlandsfiasko.

https://politiken.dk/indland/art7345310/Trumps-angreb-p%C3%A5-Danmark-skal-flytte-fokus-fra-gr%C3%B8nlandsfiasko

Avisernes ledere

Berlingske: Absurd opførsel af Trump må ikke skade forholdet til USA

Danmark har ikke nogen interesse i en nedkøling af forholdet til USA. Det har USA - situationen i Arktis taget i betragtning - heller ikke. Fornuftige kræfter i begge lande må efter Trumps aflysning af besøg nu sætte alt ind på, at episoden ikke skader forholdet.

https://www.berlingske.dk/ledere/den-brutale-danske-virkelighed-efter-trumps-absurde-aflysning

B.T.: USA og Danmark skal finde sammen igen

De sikkerhedsmæssige aspekter ved Arktis kræver, at både Danmark og USA får et realistisk forhold til situationen. Danmark har brug for USA på Grønland og USA har brug for Danmark, uden at der skal handles jord. Det er nu Mette Frederiksens opgave at få genetableret det gode forhold til USA.

https://www.bt.dk/debat/b.t.-mener-trumps-aflysning-er-udmaerket-men-vi-har-brug-for-usa

Børsen: Hatten af for statsministerens håndtering af Trump

Statsminister Mette Frederiksen har klogt taget højde for, at den amerikanske interesse for Grønland er reel og varig - uanset Trumps optræden. Respekt for, at hun tænkte mere på kongeriget end på egen popularitet i sin første skarpe udenrigspolitiske situation.

https://borsen.dk/nyheder/opinion/artikel/1/386406/bjarne_corydon_frederiksen_har_klogt_taget_hoejde_for_at_den_amerikanske_interesse_for_groenland_er_reel_og_varig.html?utm_source=forside&utm_campaign=nyhed_17 låst

Ekstra Bladet: Du er til grin, Donald

Amerikanerne må skamme sig over at have sådan en person i Det Hvide Hus. Trump står tilbage som en mand, der simpelthen ikke har greb om virkeligheden.

https://ekstrabladet.dk/nyheder/lederen/du-er-til-grin-donald/7759928

Information: Datafejl rammer tilliden til retsvæsenet

Det er rystende, at fejl i teleoplysninger ikke er blevet opdaget tidligere. Det er ganske enkelt nødvendigt at få ryddet op, fordi tilliden til retsvæsenet står på spil.

https://www.information.dk/indland/leder/2019/08/datafejl-saetter-tilliden-retsvaesenet-paa-spil

JydskeVestkysten: Sag om teledata dræber tillid til systemet

Skandalen om fejlagtige teledata skriger til himmelen og dræber vores tillid til systemet. Justitsministeren bør gå hårdt til Rigspolitiet for dels at få reparationsarbejdet speedet op og ansvaret placeret hos topledelsen.

Jyllands-Posten: Mette Frederiksen bør besøge Trump

Statsministeriet bør reagere på Trumps aflysning, ved at Mette Frederiksen snarest muligt kan besøge præsident Trump i Det Hvide Hus og drøfte de politiske udfordringer i Arktis og dermed Grønland. Når Trump ikke kan komme til Danmark, må Danmark komme til Trump.

https://jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE11556598/trumps-afbud-skal-ikke-ende-i-nedbrud/ låst

Kristeligt Dagblad: Danmark må indordne sig Trumps tåbeligheder

Grønlands plads i rigsfællesskabet er med til at sikre vores storpolitiske vægt. Evnen til at forvalte arktiske interesser fornuftigt, villigheden til at ofre penge på øgede forsvarsbudgetter og diplomatisk snilde er vejen frem. Trump eller ej.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/leder/den-amerikanske-fred-er-forbi låst

Politiken: Trumps afbud må føre til ny dansk udenrigspolitik

Trumps bizarre snak om at købe Grønland viser, at Arktis er en hed storpolitisk kampplads, som Danmark og Grønland er blevet hvirvlet ind i. Den konflikt skal vi tage mere alvorligt - og at det ikke nytter, at Danmark satser så meget på Amerika.

Populære søgeord på Google:

Donald Trump

https://ritzau.dk/-bQ4r

Amazon rainforest fire

https://ritzau.dk/-bTgl

Washington Post

https://ritzau.dk/-bTgm

Telenor

https://ritzau.dk/-bTgn

Fox News

https://ritzau.dk/-bTgo

Kilde: Google Trends - mest anvendte søgninger på Google i Danmark i dag.

https://trends.google.dk/trends

Udvalgte nyheder fra Facebook:

E-cigaretter kobles med alvorlige hjerte-kar-sygdomme (tv2.dk)

https://ritzau.dk/-bTf7

Trump: Mette Frederiksens kommentarer var upassende (dr.dk)

https://ritzau.dk/-bTf8

Vælg alle dine favoritter: Helmuth lancerer Hverdagsbrunch (migogaalborg.dk)

https://ritzau.dk/-bTf9

Hylder Mette Frederiksen på Twitter: - En stærk kvinde, der sætter Trump på plads (tv2.dk)

https://ritzau.dk/-bTga

Lang række af sommerdage på vej - så varmt bliver det i næste uge (tv2.dk)

https://ritzau.dk/-bTgb

Kilde: deviralenyheder.dk - nyheder med flest likes, kommentarer og delinger seneste 12 timer. Nyheder uden redaktionel relevans kan fravælges af Ritzau.

https://deviralenyheder.dk

Udvalgte twitter trends:

Nato

https://ritzau.dk/-bTgj

#GreenlandIsNotForSale

https://ritzau.dk/-bTgk

#1div

https://ritzau.dk/-7Kl

Mette F

https://ritzau.dk/-bLIE

#vejleb

https://ritzau.dk/-bdWa

Kilde: Twitter

https://twitter.com/

Dagens vejr:

Torsdag: I de sydlige og østlige egne overvejende tørt med lidt eller nogen sol, til dels sløret. Temperaturer mellem 18 og 23 grader, lunest mod syd og øst, og vinden tiltager og bliver let til frisk fra syd og sydvest.

Kilde: http://www.dmi.dk/vejr

Nu er det igen muligt at komme på restaurant. Har du savnet at gå ud og spise?