21. august 2019
Det er eksempelvis private inkassofirmaer, der kan hjælpe med at inddrive gælden. Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er ikke afvisende over for anbefalingen. (Arkivfoto).
Det er eksempelvis private inkassofirmaer, der kan hjælpe med at inddrive gælden. Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er ikke afvisende over for anbefalingen. (Arkivfoto).
Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Rigsrevisionen: Private bør opkræve danskernes gæld

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rigsrevisionen: Private bør opkræve danskernes gæld

Skattemyndighederne bør få private firmaer til at hjælpe med at opkræve danskernes gæld, mener Rigsrevisionen.

Danmark - 21. februar 2019 kl. 22:42
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Private aktører bør hjælpe med at inddrive danskernes gæld til det offentlige.

Det anbefaler Rigsrevisionen efter at have fundet nye store problemer med at få gældsinddrivelsen på ret kurs. Det skriver Berlingske.

Problemerne er værre end hidtil antaget, og borgere oplever ingen konsekvens ved at skylde penge til staten, står der i udkastet til en ny rapport.

Derfor kan skattemyndighederne med fordel benytte private firmaer til at indkassere skyldige beløb fra borgere og virksomheder.

- Vi anbefaler også, at Skatteministeriet overvejer at inddrage andre offentlige og private aktører i inddrivelsen af offentlig gæld, i det omfang det er muligt og retssikkerhedsmæssigt forsvarligt, hedder det i rapporten ifølge Berlingske.

I rapporten konkluderer Rigsrevisionen, at der kun foregår reel inddrivelse på 0,5 procent af den samlede gæld på 116 milliarder kroner.

Det gælder skattegæld, ubetalt licens og anden gæld til det offentlige.

Jørgen Grønnegård Christensen, professor emeritus, mener, at anbefalingen giver god mening.

- Som situationen ser ud, er det et fornuftigt forslag, siger han til Berlingske.

Det er eksempelvis private inkassofirmaer, der kan hjælpe med at inddrive gælden.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) er ikke afvisende over for anbefalingen. Men det er ikke bare lige til.

Blandt andet vil inkassovirksomhederne opkræve omkostninger, som skal lægges oven i det, folk skylder. Det er "retssikkerhedsmæssigt betænkeligt", mener han.

Derudover kan myndighederne ikke bare udlicitere den ophobede gæld. For en stor del af gældsposterne er det nemlig usikkert, om gælden lovligt kan inddrives.

- De (inkassovirksomhederne, red.) vil kunne løse noget af det, vi af rekrutteringsmæssige grunde ikke selv kan håndtere.

- Men det er ikke noget Columbus-æg til at løse problemerne med gældsinddrivelsen, siger Karsten Lauritzen til Berlingske.