20. september 2020
Margot Torp blev i 1998 valgt til Folketinget for S, efter at være blevet opstillet for at sikre, at der også var kvinder at stemme på. Nu skal partiet igen finde en såkaldt suppleringskandidat, denne gang i Nordsjælland.
Margot Torp blev i 1998 valgt til Folketinget for S, efter at være blevet opstillet for at sikre, at der også var kvinder at stemme på. Nu skal partiet igen finde en såkaldt suppleringskandidat, denne gang i Nordsjælland.
Foto: Simon Knudsen/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ren mandeliste sender S på kvindejagt i Nordsjælland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ren mandeliste sender S på kvindejagt i Nordsjælland

Sjældent brugt partiregel træder i kraft, efter at lokale S-kredse kun har opstillet mænd.

Danmark - 04. december 2018 kl. 19:30
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Med valget af journalisten David Trads som socialdemokratisk folketingskandidat i Egedal-kredsen i Nordsjælland, er partiets hovedbestyrelse blevet sendt på en opgave:

Den skal nu udpege en kvindelig folketingskandidat i Nordsjællands Storkreds. Ellers ville de socialdemokratiske vælgere kun have mænd at stemme på.

arrow Læs også: Flere kvinder stiller op til folketingsvalget

Og partiets interne love tilsiger, at der skal være mindst en kandidat af begge køn. Det oplyser partisekretær Jan Juul Christensen til Ritzau.

- Vi synes, at det er vigtigt, at begge køn bliver repræsenteret, og vi gør en del for at sikre ligestilling. Det er et sundt princip, at man kan stemme på en person af hvert køn, siger han.

Spørgsmål: Hvad er så forklaringen på, at der ikke af sig selv er valgt kandidater af begge køn i Nordsjælland?

- Det skal stå kredsene frit for at vælge den, de synes er kvalificeret. Det er en individuel beslutning, hver gang en kreds vælger en kandidat.

- Nu er det faldet sådan ud, at alle seks kredse har valgt mænd. Tidligere har der været tre kvinder stillet op deroppe. Så det kan variere, siger Jan Juul Christensen.

Partisekretæren har ikke nogen opgørelse over, hvor ofte paragraffen om at sikre en vis kønsbalance på stemmesedlen er blevet brugt. Men det er ikke ret ofte, det sker. Jan Juul Christensen nævner valget i 1998, hvor Margot Torp blev opstillet som suppleringskandidat i Ribe-kredsen og valgt.

Hovedbestyrelsen har endnu ikke fundet frem til en kvindelig kandidat, der kan stå på de nordsjællandske stemmesedler ved næste valg. Jan Juul Christensen håber, at det kan ske i januar.

For at komme i betragtning som suppleringskandidat skal man enten indstilles af en lokal partiforening, af en kreds eller samle underskrifter fra 50 partimedlemmer.

Ud over David Trads kan de vælgere i Nordsjælland, der vil stemme på S, ifølge partiets hjemmeside vælge mellem Henrik Møller, Miki Dam Larsen, Nick Hækkerup, Per Frost Henriksen og Rasmus Stoklund.

Den kvindelige kandidat kommer til at opstille på lige vilkår med de øvrige.

Folketingsvalget skal afholdes senest 17. juni.

arrow Gyser i vente - også efter valget
16. maj 2019 kl. 16:00 Opdateret: kl. 16:03
arrow 55.000 stemmer kan ændre kønsfordelingen
15. maj 2019 kl. 11:28 Opdateret: kl. 07:54
arrow Det siger kandidaterne om at stemme på en kvinde
15. maj 2019 kl. 10:37 Opdateret: kl. 07:54
Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?