27. juli 2021
De praktiserende læger har haft udfordringer med at bemande den decentrale lægevagt i Region Sjælland. Det er baggrunden for, at man i foråret opsagde aftalen med regionen. Nu vil regionen selv drive lægevagten. (Genrefoto).
De praktiserende læger har haft udfordringer med at bemande den decentrale lægevagt i Region Sjælland. Det er baggrunden for, at man i foråret opsagde aftalen med regionen. Nu vil regionen selv drive lægevagten. (Genrefoto).
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Region Sjælland overtager lægevagten fra praktiserende læger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Region Sjælland overtager lægevagten fra praktiserende læger

Frem mod 2022 vil Region Sjælland overtage ansvar for lægevagten fra praktiserende læger, der opsagde aftale.

Danmark - 22. juni 2021 kl. 07:13
Af Ritzau

Som den første region uden for hovedstaden vil Region Sjælland selv stå for at drive lægevagten.

Regionen har indgået en aftale med de praktiserende læger, der står for lægevagten i dag, om at regionen gradvist overtager ansvaret frem mod 2022.

- Vi har i en periode haft nogle udfordringer med, at de praktiserende læger ikke har kunnet bemande de decentrale lægevagter.

- Derfor har vi lavet en aftale om, at vi selv overtager lægevagten i en overgangsordning frem mod 2022, siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S).

Lægevagten er den instans borgerne ringer til, når de almindelige lægekonsultationer er lukket om aftenen og i weekenden.

Allerede til september begynder den gradvise overdragelse af lægevagten til regionen.

Det sker, når Region Sjælland overtager bemandingen af lægevagten i Vordingborg, Ringsted, Nakskov, Kalundborg og Nykøbing Sjælland.

Fra oktober 2022 vil regionen have overtaget den samlede ledelse af lægevagten og stå for ansvaret for at bemande lægevagten.

De 11 nuværende konsultationssteder, der er spredt ud over regionen, fastholdes.

De praktiserende læger, der ønsker det, kan fortsat indgå i lægevagten sammen med de læger, som regionen ansætter.

Om man også skal have andre faggrupper - eksempelvis sygeplejersker - til at bemande lægevagten fra 2022 er ifølge Heino Knudsen for tidligt at sige.

- Nu skal vi have lidt tid til at arbejde med, hvilken model der er bedst. Vi ser på en række muligheder, herunder om der kan være nogle synergier med nogle af de nærklinikker, vi har oprettet, siger Heino Knudsen.

Overgangsordningen frem mod 2022 er aftalt mellem regionen og Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og kommer, efter at PLO Sjælland i foråret opsagde den nuværende aftale.

- Det er en lille smule vemodigt, at vi er i en situation, hvor vi ikke længere kan passe vores patienter 24 timer i døgnet, siger formand for PLO Sjælland Camilla Høegh-Guldberg.

- Men vi opsagde lægevagtsaftalen i februar, fordi vi ikke længere kunne opfylde de forventninger, der var til os i aftalen med regionen.

Hun mener, der er tale om en "fredelig og planlagt" overtagelse fra regionens side af lægevagten.

Det står ifølge lægeformanden i modsætning til situationen i Region Hovedstaden.

Her førte uenighed mellem parterne til, at regionen oprettede Akutordningen 1813. Den er bemandet af ansatte sygeplejersker, læger og andre sundhedsprofessionelle.

arrow Læs også: Læger om ny lægevagt: Alle vinder med ny aftale
arrow Mangel på hænder presser lægevagten flere steder i landet
22. juni 2021 kl. 09:59 Opdateret: kl. 10:14
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?