31. juli 2021
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mener, at regeringens udspil til en sundhedsreform giver mere nærhed i sundhedsvæsenet. Det er ikke rigtigt, mener Socialdemokratiets leder, Mette Frederiksen, der spår øget centralisering som følge af reformen.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) mener, at regeringens udspil til en sundhedsreform giver mere nærhed i sundhedsvæsenet. Det er ikke rigtigt, mener Socialdemokratiets leder, Mette Frederiksen, der spår øget centralisering som følge af reformen.
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Regeringens sundhedsreform deler vandene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Regeringens sundhedsreform deler vandene

Oppositionen beskylder regeringen for at fjerne folkevalgte politikere fra beslutningerne. Statsministeren slår på, at sundhedsreformen giver mere nærhed.

Danmark - 16. januar 2019 kl. 20:00
Af Ritzau

En reform, der sikrer mere nærhed og sætter patienten først? Eller en centraliseringsøvelse, der forhindrer borgerne i at kunne stille folkevalgte politikere til ansvar?

Alt afhænger som bekendt af øjnene, der ser. Det gælder også VLAK-regeringens udspil til en sundhedsreform, der blev præsenteret onsdag.

arrow Læs også: Regering om sundhedsudspil: Der kommer ikke flere politikere

- Målet med udspillet er at give borgerne bedre sundhedsbehandling tættere på hjemmet, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på et pressemøde.

Regeringschefen bliver modsagt af oppositionens leder, Mette Frederiksen.

- Regeringens forslag vil medføre en øget centralisering, ikke bare af sundhedsvæsenet, men også af resten af samfundet, siger Socialdemokratiets formand.

Udspillet til sundhedsreformen kommer til at fungere som et oplæg til valget til Folketinget, der skal afholdes senest 17. juni.

Udspillet har fået navnet "Patienten først - nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder".

Og det skal forstås ganske bogstaveligt.

- Vi har et godt sundhedsvæsen, men der er en udtalt mangel på nærhed, hvor alt for mange skal rejse langt for at få en relativt ukompliceret behandling eller genoptræning, siger Lars Løkke Rasmussen.

Regeringen er utilfreds med, at der er for stor forskel på kvaliteten i behandlingen i de forskellige steder i landet.

Det er en af årsagerne til, at regeringen har ønsket at nedlægge de fem regionsråd med i alt 205 folkevalgte politikere.

I stedet kommer der blandt andet en national myndighed under navnet Sundhedsvæsen Danmark samt fem sundhedsforvaltninger.

Fællestrækket er, at der bliver mindre vægt på det folkevalgte element, og det imponerer ikke Mette Frederiksen.

- Vil folk i Skagen helst have lokale politikere, de kan stille til ansvar, eller vil de have en bestyrelse, de ikke kan komme i kontakt med, og som de hverken kan stemme på eller stemme ud igen?

- Det her er et sundhedsudspil, der er lavet i København. Det kan man jo også se på de reaktioner, der er kommet fra den jyske del af Venstre, siger hun.

Optakten til reformen har været præget af intern kritik, hvor en del Venstre-politikere har været imod reformen.

Herunder tidligere gruppeformand Søren Gade samt formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose, der er regionsrådsformand i Region Syddanmark.

Mens Socialdemokratiet ikke er begejstret for udspillet til sundhedsreformen, lyder der positive toner fra regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti, der ønsker at nedlægge regionsrådene.

Reformen ventes derfor at blive vedtaget med et smalt flertal med regeringen og Dansk Folkeparti.

Aftalen kan fungere som et valgoplæg fra blå bloks side, siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt.

- Overordnet lyder det meget positivt, siger hun.

Hun afviser, at partiets lyst til at skrotte regionsrådene har noget at gøre med, at det med 21 af de samlet 205 medlemmer har mindre indflydelse i regionsrådene end i Folketinget, hvor partiet er næststørst.

- Det undrer mig. Jeg synes allerede, at vi har haft rigtig god indflydelse i regionerne, siger Liselott Blixt og nævner Henrik Thorup fra Region Hovedstaden som et eksempel.

arrow Minister om sundhedskritik: Politikeres penge går til patienter
17. januar 2019 kl. 08:20 Opdateret: kl. 08:22
arrow Patientforeninger har spørgsmål efter sundhedsudspil
17. januar 2019 kl. 04:30 Opdateret: kl. 04:32
arrow Professor: Finansiering af sundhedsudspil er et mysterium
16. januar 2019 kl. 18:35 Opdateret: kl. 18:36
De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?