5. december 2020
Erhvervsminister Simon Kollerup har lovet, at regeringen vil tage det tunge skyts i brug for at bekæmpe kviklån. Han foreslår et ÅOP-loft på 25.
Erhvervsminister Simon Kollerup har lovet, at regeringen vil tage det tunge skyts i brug for at bekæmpe kviklån. Han foreslår et ÅOP-loft på 25.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Regeringen vil begrænse kviklån med ÅOP-loft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regeringen vil begrænse kviklån med ÅOP-loft

Onsdag mødes Folketingets partier for at forhandle om, hvordan man begrænser kviklån med høje renter.

Danmark - 05. november 2019 kl. 17:46
Af Ritzau

I et forsøg på at tage et opgør med de kviklån, der fanger mennesker i uoverskuelig gæld, ønsker regeringen et loft på 25 over de årlige omkostninger i procent (ÅOP). Det skriver Jyllands-Posten.

- Vi kan desværre se, at der er sårbare danskere, der bliver fanget i gældsspiraler, og unge mennesker, der kommer ud i store gældsproblemer, på grund af den måde kviklån har mulighed for at boltre sig på i dag.

arrow Læs også: Politisk flertal vil have loft over renter på kviklån

- Der er brug for et klokkeklart opgør med kviklånene. Det gør vi ved at sætte et loft over ÅOP på 25. På den måde lukker man effektivt for de her ublu kviklån, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) til Ritzau.

ÅOP står for årlige omkostninger i procent. Et ÅOP-loft sætter en grænse for, hvor høje de årlige omkostninger på et lån må være i forhold til lånets størrelse.

Ifølge et notat fra Erhvervsministeriet løber de årlige omkostninger for kviklån op til 700-800 procent.

Alle erhvervsordførere fra alle Folketingets partier mødes onsdag klokken 10.45 til såkaldt sættemøde om kviklån.

Regeringens forslag vil sikre, at kviklånsindustrien bliver sat på plads via "hård regulering", mener Simon Kollerup.

- Jeg tror, at vi alle sammen bliver provokerede, når vi oplever en kviklånsindustri, der smyger sig udenom, når der er politikere, som tidligere har forsøgt at kølne det her marked ned.

- Med et ÅOP-loft på 25 er der ikke mulighed for at smyge udenom, som vi har set tidligere, siger erhvervsministeren.

For tre år siden forsøgte man også at dæmme op for lånevirksomhederne med lovgivning ved at indføre reglen om, at der skal gå 48 timer fra, at man modtager et tilbud om et kortfristet lån, til man kan takke ja til lånet.

Den regel blev indført i januar 2017, men mange lånevirksomheder ændrede den tekniske betegnelse fra lån til kassekredit, som ikke var omfattet af reglen om de 48 timers betænkningstid.

Venstres forbrugerordfører, Torsten Schack Petersen, erkender, at situationen med de skyhøje renter på kviklån er uholdbar. Han vil dog ikke på forhånd forholde sig til et ÅOP-loft på 25.

Adspurgt om der også kommer en udstrakt arm til dem, der allerede er gældsat som følge af kviklån, svarer erhvervsminister Simon Kollerup:

- Det primære sigte med forhandlingerne er at få stoppet den udvikling, vi ser på kviklånsmarkedet og få taget et opgør med det her fænomen i Danmark.

arrow Forbrugslån fortsætter frem - en milliard ekstra lånt på et år
05. november 2019 kl. 09:47 Opdateret: kl. 09:48
arrow Minister klar til opgør med kviklån: Det skader vores samfund
05. november 2019 kl. 06:43 Opdateret: kl. 06:44
Det er frivilligt og gratis for den enkelte, når Danmark - formentlig snart - begynder at vaccinere befolkningen mod covid-19. Vil du vælge at blive vaccineret?