25. september 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Regeringen mangler lovgivning til at slå alle mink ned

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regeringen mangler lovgivning til at slå alle mink ned

Det vil kræve en lovændring, før regeringens planer om at aflive alle mink kan føres ud i livet.

Danmark - 08. november 2020 kl. 20:56
Af Ritzau

Statsminister Mette Frederiksen (S) meldte onsdag ud, at alle Danmarks minkbesætninger skal aflives efter fund af en særlig virusmutation.

Men ifølge Berlingske har regeringen på nuværende tidspunkt ikke hjemmel i lovgivningen til at aflive alle mink.

Som loven er i dag, skal der enten være konstateret sygdom blandt dyr hos landbruget, eller landbruget skal ligge i et område med sygdomsudbrud, før myndighederne kan kræve adgang for at aflive dyr.

Men det skaber problemer i forhold til at gennemføre regeringens plan om at aflive alle landets 15 millioner mink, da de konstaterede mutationer blandt mink alene er fundet i Nordjylland.

Miljø- og Fødevareministeriet siger, at der er udformet et udkast til et lovforslag, der skal fremsættes tirsdag. Regeringen ønsker, at det skal hastebehandles.

Ifølge avisen har fødevareminister Mogens Jensen (S) rakt ud til Folketingets fødevareordførere. De mødes mandag for at drøfte forslaget.

Forud for mødet siger Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, at han er "dybt forundret" over, at regeringen ikke har haft styr på juraen, inden den traf en "så voldsom og vidtgående beslutning".

Partiet ønsker, at minkavlerne eksproprieres og får fuld erstatning for deres tab.

- Det er en tragisk situation for mange familier. De står til at miste deres livsværk, som er bygget op gennem generationer. Derfor ønsker Venstre, at minkavlerne får fuld erstatning for deres tab.

- Og så skal regeringen offentliggøre det faglige grundlag og videnskaben bag beslutningerne, så vi kan få fuld åbenhed om så voldsomme beslutninger for borgerne. Det er vores to krav, som vi vil tage med til mødet i morgen (mandag, red.) med regeringen, siger Karsten Lauritzen i en skriftlig kommentar til Ritzau.

Imens lægger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, op til en mere forsonlig linje.

Det skriver B.T., som er kommet i besiddelse af en e-mail, som formanden har sendt til partiets folketingsmedlemmer søndag aften.

- Jeg er med på, at beslutningen udfordres i aviserne af forskellige eksperter, men jeg ser ikke, at vi har andre muligheder end at stole på sundhedsmyndighedernes vurdering i en situation som denne.

- Begynder det største oppositionsparti at så tvivl om vores sundhedsmyndigheder midt i en krise, risikerer vi at ende et helt forkert sted, skriver han ifølge B.T.

På Facebook skriver Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, at partiet vil sige nej til, at lovforslaget hastebehandles.

- Vi ønsker svar på nogle vigtige spørgsmål, inden vi vil give regeringen nye beføjelser. Og vi ønsker det behandlet i god ro og mag, så der er tid til at få ordentlige svar.

Ifølge fødevareministeren kom regeringen med meldingen om at aflive mink, før lovgivningen var på plads, fordi "det hastede".

- Regeringen har besluttet, at det hastede, situationens alvor taget i betragtning. Derfor har man vurderet, at man ikke kunne afvente ny lovgivning, inden man meldte dette ud.

- Regeringen har skrevet rundt til de enkelte minkfarmere med en opfordring til at påbegynde aflivninger, og parallelt hermed arbejdet på at tilvejebringe det nødvendige lovgrundlag til om nødvendigt at påbyde dette - herunder også så minkavlerne kan få den nødvendige kompensation, siger Mogens Jensen i en skriftlig kommentar til Ritzau.

arrow Læs også: Manglende lovgivning til masseaflivning ryster minkformand
arrow Massetest indledt: 20.000 nordjyder er testet i weekenden
08. november 2020 kl. 17:57 Opdateret: kl. 17:58
arrow Norge frygter minkvirus - danske rejsende skal i karantæne
08. november 2020 kl. 15:31 Opdateret: kl. 15:32
arrow Pressede minkavlere får tilbud om krisehjælp
08. november 2020 kl. 15:07 Opdateret: kl. 15:08
Stemmer du til kommunalvalget i år?