23. september 2021
I en privat straffesag bad Christian Jensen, chefredaktør på Politiken, om frifindelse. Blandt andet fordi en dommers forbud mod at bringe en bog havde en forkert adressat. Desuden mente han, at en domfældelse ville stride mod Menneskerettighedskonventionens artikel, der beskytter ytringsfriheden. Østre Landsret har imidlertid torsdag dømt ham for helt bevidst at have trodset forbuddet. (Arkivfoto)
I en privat straffesag bad Christian Jensen, chefredaktør på Politiken, om frifindelse. Blandt andet fordi en dommers forbud mod at bringe en bog havde en forkert adressat. Desuden mente han, at en domfældelse ville stride mod Menneskerettighedskonventionens artikel, der beskytter ytringsfriheden. Østre Landsret har imidlertid torsdag dømt ham for helt bevidst at have trodset forbuddet. (Arkivfoto)
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Redaktør får forhøjet bøde for at trykke forbudt PET-bog

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Redaktør får forhøjet bøde for at trykke forbudt PET-bog

JP/Politikens Hus og chefredaktør straffes med bøder på 250.000 kroner og 100.000 kroner for at trodse retten.

Danmark - 13. februar 2020 kl. 10:49
Af Ritzau

Østre Landsret skærper straffen til JP/Politikens Hus for at offentliggøre en bog om PET, selv om det var i strid med en dommers forbud.

Mediekoncernen idømmes en bøde på en kvart million kroner, mens den ansvarshavende chefredaktør, Christian Jensen, får en bøde på 100.000 kroner.

arrow Læs også: Mediekoncern efter dom om PET-bog: Sker forhåbentlig ikke igen

Dermed ændrer landsretten torsdag sanktionen betragteligt i forhold til den afgørelse, som Københavns Byret kom frem til i januar sidste år.

Dengang fik Christian Jensen en bøde på 50.000 kroner, mens JP/Politikens Hus blev straffet med en bøde på 100.000 kroner.

Dommen er afsagt i en privat straffesag, som Politiets Efterretningstjeneste havde rejst.

Årsagen var, at dagbladet Politiken 9. oktober 2016 valgte at trykke hele bogen "Syv år for PET", som i høj grad drejer sig om den tidligere PET-chef Jakob Scharfs vurderinger af en række terrorsager.

Offentliggørelsen skete på trods af, at en dommer i Københavns Byret forinden havde nedlagt et midlertidigt forbud. Dette indgreb var i en sen nattetime krævet af PET, som ønskede tid til at klarlægge, om bogens udgivelse kunne skade statens sikkerhed.

I præmisserne understreger landsrettens dommere, at det i et demokratisk samfund må anses for nødvendigt at kunne sanktionere forsætlige overtrædelser af forbud og påbud, som er nedlagt af domstolene.

Dommerne bider mærke i, at Politikens chefredaktør ikke ville vente på, at byrettens forbud blev vurderet af landsretten.

Men der var ikke "en afgørende samfundsmæssig interesse" i en offentliggørelse på det tidspunkt, hvor det skete. Og straffen skærpes, fordi redaktøren udmærket var klar over, hvad der var på spil:

"Offentliggørelsen er således sket med fuld bevidsthed om, at der dermed kunne blive afsløret fortrolige oplysninger af betydning for statens sikkerhed og rigets forsvar," skriver de tre dommere.

Såvel koncernen som chefredaktøren havde krævet frifindelse. De har blandt andet slået på, at forbuddet var rettet mod den forkerte. Nemlig koncernen og ikke den ansvarshavende redaktør.

Hertil bemærker landsretten, at Christian Jensen ikke kunne være i tvivl om, hvad meningen med forbuddet var.

Men landsrettens straf ligger langt fra det krav, som PET lancerede. Christian Jensen skulle idømmes fængsel i fire måneder, og koncernen måtte bøde med 15 millioner kroner, lød det.

Inden offentliggørelsen søgte Christian Jensen råd hos den erfarne advokat Per Magid. Denne fortalte chefredaktøren, at han risikerede at få buksevand.

- Man mente nok ikke bare buksevand, når man sagde buksevand. Man er nødt til at straffe hårdt, ellers er der ingen præventiv effekt, sagde PET's advokat i landsretten, Henrik Nedergaard Thomsen.

I øvrigt har bogen ført til en straffesag mod Jakob Scharf. Han er tiltalt for i sine udtalelser til "Syv år for PET" at have overtrådt sin tavshedspligt 28 gange. Byretten har fundet ham skyldig, men han har anket til landsretten.

Dommen ventes i begyndelsen af marts.

arrow Landsret skærper straf for at trykke forbudt PET-bog
13. februar 2020 kl. 10:05 Opdateret: kl. 10:06
Stemmer du til kommunalvalget i år?