25. februar 2021
Konkurrencerådets formand, Christian Schulz, mener, at det offentlige i højere grad kan udsætte deres juridiske rådgivning for konkurrence. (Arkivfoto)
Konkurrencerådets formand, Christian Schulz, mener, at det offentlige i højere grad kan udsætte deres juridiske rådgivning for konkurrence. (Arkivfoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Konkurrenceråd: Kammeradvokatens position bør udfordres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Konkurrenceråd: Kammeradvokatens position bør udfordres

Konkurrencerådet har fremlagt advokatanalyse. Der anbefales opgør med advokaters forbud mod klientfiskeri.

Danmark - 14. januar 2021 kl. 08:31
Af Ritzau

Konkurrencen i advokatbranchen er udfordret, og derfor lægger Konkurrencerådet op til en række ændringer i branchen.

Det viser en analyse fra Konkurrencerådet, som er offentliggjort torsdag morgen.

Analysen kommer med 16 anbefalinger. Det gælder blandt andet en øget konkurrence om statens køb af juridisk bistand.

Konkurrencerådet anbefaler blandt andet, at hele eller dele af statens opgaver, der i dag hører under aftalen om Kammeradvokaten, skal konkurrenceudsættes.

- Aftalen med Kammeradvokaten er fra 1936. Der er ikke noget udløb på den, og den er ikke omfattet af statens udbudspligt.

- Hvis vi kigger på 2019 købte statens juridisk bistand hos Kammeradvokaten for 531 millioner kroner og for 67 millioner kroner hos andre advokater, når vi ser bort fra bistands- og forsvarsadvokater, siger Christian Schultz, formand for Konkurrencerådet.

Mange kommuner og regioner kan også i højere grad udsætte deres indkøb af juridisk rådgivning for konkurrence, lyder anbefalingen.

Rådet skriver, at de opgaver, der ifølge udbudsloven ikke er udbudspligtige, eventuelt kan samles i én aftale, som udgør en ny, mindre "Kammeradvokataftale" med en udløbsdato.

Den nye, mindre og tidsbegrænsede Kammeradvokataftale kan enten genforhandles med Advokatfirmaet Poul Schmith, eller udbydes i konkurrence som en samlet kontrakt.

- Det kan også overvejes, om der med sådan en ny model kan være flere advokatfirmaer, der kan anvende Kammeradvokattitlen, eller om en sådan titel er relevant, når der er flere leverandører, lyder det fra rådet.

Dansk Erhverv mener, at aftalen med Kammeradvokaten skal opsiges. Organisationen foreslår, at man etablerer rammeaftaler på forskellige områder, hvor flere kvalificerede advokatvirksomheder deltager.

Konkurrencerådet anbefaler også en delvis afskaffelse af et forbud mod, at advokater foretager såkaldt "klientfiskeri". Forbuddet skal dog ikke gælde straffesager eller sager med særligt udsatte eller sårbare personer.

- I alle mulige andre markeder er det en naturlig del af branchen, at man kan forsøge at tiltrække kunder ved at give dem et godt tilbud, siger rådets formand Christian Schultz og tilføjer:

- Advokatbranchen er helt speciel med, at man har denne her såkaldte etiske regel med, at man ikke må prøve at lokke de andres kunder til sig. Det har vi meget svært ved at se et særligt hensigtsmæssigt formål med.

Der lægges også op til en undersøgelse af, om andre kandidater end dem, der har en cand.jur. - en kandidat i jura - skal kunne blive optaget på advokatuddannelsen.

Efter 1. marts vil det igen være muligt at få udbetalt de resterende feriepenge. Tager du imod tilbuddet?