16. maj 2021
Domstolenes ressourcer er en naturlig ting at tage op under tirsdagens forhandlinger om en stor politireform, siger flere partier.
Domstolenes ressourcer er en naturlig ting at tage op under tirsdagens forhandlinger om en stor politireform, siger flere partier.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: R og SF vil have domstole ind i politiforhandlinger

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

R og SF vil have domstole ind i politiforhandlinger

Hvis politiet bliver styrket vil det lægge ekstra pres på de allerede pressede domstole, siger flere partier.

Danmark - 25. august 2020 kl. 11:09
Af Ritzau

De danske domstole har længe været under pres, og sagsbehandlingstiden er steget. Det er sket, i takt med at politiet gennem årene har fået flere ressourcer og derfor sender flere sager videre til domstolene.

arrow Læs også: Løkke afviser advarsel fra Pind om ulovlighed i asylsag

Derfor mener flere partier, at ressourcer til domstole og Kriminalforsorgen - der driver landets fængsler - må være et tema i tirsdagens forhandlinger om en politireform.

- Jeg har tænkt mig at bringe spørgsmålet op om, hvordan flere ressourcer til politiet påvirker domstolene og Kriminalforsorgen.

- Det nytter jo ikke noget at give ressourcer det ene sted, og så er der ikke kapacitet i næste led til at fuldføre sagerne. Det betyder jo, at ofrene stadig skal vente på retfærdighed, hvis domstolene ikke kan følge med, siger SF's retsordfører, Karina Lorentzen, mens De Radikales retsordfører, Kristian Hegaard siger:

- Vi kommer til at tage det op under forhandlingerne. Udspillet indeholder jo - efter pres fra os - et løft til anklagemyndigheden. Så vi skal selvfølgeligt se på, hvilke konsekvenser det har for domstolene, så vi ikke skaber flaskehalse andre steder i systemet.

I maj fortalte Domstolsstyrelsen, der administrerer domstolene, at sagsbehandlingstiden for nævningesager var steget til seks måneder og 12 dage i 2019.

- Vi kan se, at vi de seneste år har oplevet en meget stor tilgang af særligt straffesager. Særligt er nogle af de tunge sager steget i antal - det er nævningesager og domsmandssager, sagde direktør i Domstolsstyrelsen Kristian Hertz på det tidspunkt.

De Radikales Kristian Hegaard mener, at situationen hos domstolene er alvorlig.

- Domstolene har for nylig udgivet en undersøgelse, hvor de selv siger, at de er presset. Og at der ikke skal meget mere til, inden det kan gå ud over retssikkerheden.

- Normal gør dommere ikke det store væsen af sig, så når de siger noget, er der noget om snakken. Så vi kommer til at skulle tage højde for domstolene uanset hvad. Og det kommer vi til at tage op allerede nu, siger han.

arrow Justitsministeriets top var orienteret om asylsag: Ikke svær jura
17. september 2020 kl. 09:41 Opdateret: kl. 09:42
arrow Topjurist advarede tidligt mod adskillelse af alle asylpar
16. september 2020 kl. 10:37 Opdateret: kl. 10:38
arrow Topchef i Statsministeriet var bekymret over arrogant Støjberg
04. september 2020 kl. 16:51 Opdateret: kl. 16:52
Selvom Danmark har skrottet vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson, arbejdes der på en model, så man frivilligt kan vælge dem. Kunne du finde på det?