23. september 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Professor: Undskyldning bliver sidste punktum i Godhavn-sag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Professor: Undskyldning bliver sidste punktum i Godhavn-sag

Bekymring for at borgere vil sagsøge staten, afholder politikere fra officiel undskyldning, mener professor.

Danmark - 14. juni 2019 kl. 15:47
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det vil lukke sagen om Godhavn-drengene, hvis Mette Frederiksen (S), i tilfælde af at hun bliver statsminister, giver en officiel undskyldning på regeringens vegne.

Det vurderer Michael Gøtze, der er professor i forvaltningsret ved Københavns Universitet, og som har beskæftiget sig med erstatningssager omhandlende misbrug af børn.

arrow Læs også: Et år efter Godhavn-undskyldning kommer nyt forslag

Mette Frederiksen lægger nemlig op til en politisk - og ikke en juridisk - undskyldning, vurderer han.

- Min vurdering vil være, at Mette Frederiksen, når hun når frem til at skulle sige det, og hvis hun bliver statsminister, vil sætte en tyk streg under, at det er en politisk tilkendegivelse, som altså ikke har en juridisk virkning.

- Som ikke åbner en dør for, at man kan gå til domstolene og automatisk få erstatning, siger Michael Gøtze, der også har fulgt sagen om Godhavn-drengene tæt de seneste år.

Beskeden om, at den socialdemokratiske formand vil give en officiel undskyldning til Godhavns-drengene blev givet i en tale fredag på Folkemødet på Bornholm.

Drengene blev i 1960'erne på det statslige drengehjem i Gribskov udsat for grove overgreb af både fysisk, psykisk og seksuel karakter samt for medicinske forsøg begået af de ansatte.

Det blev slået fast i 2011 med offentliggørelsen af den uvildige undersøgelse "Godhavns-rapporten".

Men hverken daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) eller fungerende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har ønsket at give Godhavns-drengene en officiel undskyldning.

Ifølge Michael Gøtze kan en af forklaringerne være en generel bekymring for, at en undskyldning vil medføre flere erstatningssager, hvor borgere, der er blevet misbrugt for mange år siden, begynder at sagsøge staten og kommunen.

- Jeg tror, der er mange, som tænker - og jeg tror også, at den tidligere regering har tænkt - at der er sket mange forfærdelige ting tidligere, men vi kan ikke påtage os skylden eller ansvaret for fortidens synder.

- Det er skruen uden ende, og derfor har man været meget tilbageholdende.

Han tilføjer, at det i tilfældet med Godhavn-sagen er en god løsning. Hans opfattelse er nemlig, at en undskyldning er det, de hele tiden har ønsket.

- De har jo forsøgt sig ved domstolene. De har tabt en sag i Københavns Byret og Østre Landsret, men de ville egentlig kun have en økonomisk erstatning, som var rent symbolsk.

- Så man var sådan set netop ude efter det principielle, en overordnet ansvarsplacering og en slags afslutning på det her forfærdelige forløb, siger Michael Gøtze.

Over for DR siger Mette Frederiksen, at hun er åben for en diskussion om erstatning til de berørte.

arrow Godhavnsdrenge stævner staten - »respektløst«, siger forkæmper
06. august 2020 kl. 09:42 Opdateret: kl. 09:42
arrow OVERBLIK: Sagen om Godhavnsdrengene
04. august 2020 kl. 22:20 Opdateret: kl. 22:22
arrow BILLEDSERIE: Statsminister sagde undskyld til børnehjemsbørn
13. august 2019 kl. 15:35 Opdateret: kl. 15:36
Har debatten om sexisme taget overhånd?