5. august 2021
Justitsminister Nick Hækkerup (S) er indkaldt for at redegøre for de eksplosioner og bilafbrændinger, der har præget hovedstaden i år.
Justitsminister Nick Hækkerup (S) er indkaldt for at redegøre for de eksplosioner og bilafbrændinger, der har præget hovedstaden i år.
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Politiet ser kobling mellem nogle bomber og bandemiljøet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politiet ser kobling mellem nogle bomber og bandemiljøet

Bombesprængninger er en ny tendens ifølge justitsministeren, der er i samråd for at svare på, hvad han gør.

Danmark - 19. november 2019 kl. 14:45
Af Ritzau

Der er en kobling mellem nogle af bombesprængningerne i København og bandemiljøet ifølge Rigspolitiets vurdering. En andel af dem skyldes afpresning, hævnaktioner og indbyrdes opgør mellem særligt to rivaliserende bander.

arrow Læs også: Skud-offer har tilknytning til bandemiljø

Det siger justitsminister Nick Hækkerup (S) på et samråd tirsdag, hvor han er indkaldt for at redegøre for de eksplosioner og bilafbrændinger, der har præget hovedstaden i år.

- Det er desværre en ny tendens, som vi her ser i de kriminelle miljøer. Der pågår en massiv indsats for at opklare sprængningerne.

- For et samfund som vores er det uacceptabelt, når kriminelle grupper placerer bomber i det offentlige rum eller skyder på vores gader. Det samme gælder de bilafbrændinger, vi er vidne til. Alt sammen er det med til at skabe utryghed, siger ministeren.

I oktober fremlagde regeringen en trygheds- og sikkerhedspakke, som indeholder en række initiativer, der skal dæmme op for problemerne.

Politiets banderegister har i november registreret 1142 personer. 997 af disse har dansk statsborgerskab, 145 har udenlandsk statsborgerskab.

Cirka en tredjedel af de registrerede bandemedlemmer er fængslet per 4. november i år.

- Det kunne være meget interessant at vide, hvor mange der har ikkevestlig baggrund, eller hvor mange der er efterkommere. Politiet registrerer ikke etnisk oprindelse, kun når det er strengt nødvendigt, siger Nick Hækkerup.

To svenskere er fængslet i forbindelse med sprængninger mod Skattestyrelsen i København i august. Som følge deraf har regeringen indført grænsekontrol med stikprøver ved den svenske grænse.

Siden efteråret 2018 har banderne Brothas og NNV været i konflikt med hinanden. Rigspolitiet har bekræftet, at de betragter konflikten som en reel bandekrig, der foreløbig har ført til en lang række eksplosioner, drab og drabsforsøg.

Per oktober har der i år været 336 sager om bilafbrændinger i hovedstadsområdet, hvilket er samme niveau som tidligere år. I 2016 var der 343, det samme antal var der i 2017, og i 2018 var der 334 bilafbrændinger.

Tallene gælder for København, Nordsjælland og Københavns Vestegn.

- Det er chokerende mange. Men det er desværre et tal, som har ligget ret konstant over de seneste fire år, siger justitsminister Nick Hækkerup på samrådet.

- Det kan nogle gange bruges til at aflede politiets opmærksomhed og for at få patruljer væk fra et område, hvor personer fra det kriminelle miljø ønsker at operere, siger han.

arrow Skudsag: Beboerformand har håb til video-overvågning
23. januar 2020 kl. 16:04 Opdateret: kl. 12:28
arrow Flere borgere henvender sig med tip: Endnu ingen sigtet i skudsag
23. januar 2020 kl. 10:32 Opdateret: kl. 10:32
arrow Efter skyderi: Køge intensiverer SSP
22. januar 2020 kl. 17:56 Opdateret: kl. 17:56
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?