3. august 2021
Østjyllands Politi har nu afsluttet efterforskningen af Molslaboratoriets dyrehold i Mols Bjerge. I et tilfælde er der rejst en sag om overtrædelse af dyrevelfærdsloven, oplyser Naturhistorisk Museum Aarhus, der står bag laboratoriet. (Arkivfoto).
Østjyllands Politi har nu afsluttet efterforskningen af Molslaboratoriets dyrehold i Mols Bjerge. I et tilfælde er der rejst en sag om overtrædelse af dyrevelfærdsloven, oplyser Naturhistorisk Museum Aarhus, der står bag laboratoriet. (Arkivfoto).
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Politiet rejser sag mod naturlaboratorie for gnavesår på hest

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Politiet rejser sag mod naturlaboratorie for gnavesår på hest

Det var ifølge politiet brud på dyrevelfærdsloven at lade drægtig hoppe gå med GPS-halsbånd, der gav sår.

Danmark - 16. juni 2021 kl. 19:43
Af Ritzau

Østjyllands Politi rejser en sag mod Molslaboratoriet i Østjylland for overtrædelse af dyreværnsloven.

Det oplyser museumsdirektør Bo Skaarup fra Naturhistorisk Museum Aarhus, der står bag laboratoriet med hold af heste og kvæg i Mols Bjerge.

Et GPS-halsbånd har siddet forkert på en drægtig hoppe, og det resulterede i gnavesår på hesten.

- Vi er faktisk enige i, at der er et kritisabelt forhold i forhold til GPS-halsbåndet, der sad længere tid på den drægtige hoppe end ønskværdigt, siger Bo Skaarup.

Politiet har ifølge museet dog ikke rejst en sag om overtrædelse af dyrevelfærdsloven generelt trods anklager fra blandt andet folketingspolitikere om, at dyrene bliver udsat for dyrplageri, fordi de ernærer sig fra naturen.

Museet har tidligere beklaget episoden med GPS-halsbåndet og kaldt det en "fejlvurdering".

Fejlen bestod ifølge museumsdirektøren i, at man ventede nogle dage med at fjerne GPS-halsbåndet, der sad skævt, indtil hesten havde folet.

Sagen affødte heftig kritik på især sociale medier, og museets kom under kraftig beskydning for konceptet med rewilding, som handler om at lade naturen gøre arbejdet selv i stedet for at pleje naturen.

For eksempel skal dyrene selv finde føde.

Det blev forstærket af, at der også var en anden sag hos det nærliggende Naturstyrelsen Kronjylland.

Her omkom fire køer og to stude, og flere dyr var så afkræftet, at de måtte aflives.

Det har siden ført til en sigtelse mod Naturstyrelsen Kronjylland for overtrædelse af dyrevelfærdsloven.

Sagen om den drægtige hoppe med det gnavende GPS-halsbånd udløste ifølge Bo Skaarup en byge af politianmeldelser mod Molslaboratoriet.

På den baggrund er han tilfreds med, at politiet kun i et enkelt tilfælde har vurderer, at der er noget at komme efter.

Overtrædelsen udløser ifølge museumsdirektøren et bødeforlæg mod museet. Her vil man nu søge juridisk rådgivning i forhold til, om man vil gøre indsigelse eller acceptere bøden.

Sagen har givet ridser i lakken for museets omdømme og har i det hele taget været en ubehagelig oplevelse, fortæller Bo Skaarup.

- Vi har haft dyr under vildere forhold end sædvanligt siden 2016. Og vi har hidtil aldrig haft anmærkninger for vores dyrehold.

- Vi skal selvfølgelig lære af den her sag, og de bekymringer, der er rejst for hele rewilding-tankegangen, skal vi selvfølgelig tænke ind i formidlingen fremover, siger han.

Regeringen har besluttet, at der skal etableres 15 naturnationalparker, hvor græssende dyr - i lighed med forholdene hos Molslaboratoriet - skal leve af føde fra græs eller krat.

Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?