25. februar 2021
Smitteopsporingen i Danmark fungerede ikke tilfredsstillende i december, viste tal. Nu afviser Styrelsen for Patientsikkerhed at udlevere de seneste tal om smitteopsporingen. (Arkivfoto)
Smitteopsporingen i Danmark fungerede ikke tilfredsstillende i december, viste tal. Nu afviser Styrelsen for Patientsikkerhed at udlevere de seneste tal om smitteopsporingen. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Flertal vil have tal om smitteopsporing frem efter kritik

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Flertal vil have tal om smitteopsporing frem efter kritik

Styrelsen for Patientsikkerhed vil ikke give adgang til tal om smitteopsporing, der har været kritiseret.

Danmark - 16. januar 2021 kl. 10:58
Af Ritzau

Det vækker kritik fra et politisk flertal i Folketinget, at Styrelsen for Patientsikkerhed har afvist at oplyse tal om smitteopsporingen af coronasmittede til Berlingske.

Mediet har forgæves forsøgt at få styrelsen til at udlevere de seneste tal for smitteopsporingen, som der var store problemer med i december. Og det er ikke godt nok, lyder det fra Christiansborg.

- Der skal være åbenhed i forhold til, hvad man når, siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) til Ritzau.

- De her tal skal vi selvfølgelig også kunne tilgå, ligesom alle andre tal vi får fra opsporingsenheden, siger hun.

Liselott Blixt vil drøfte sagen i Folketingets covid-19-følgegruppe, der holder møde på mandag.

- Jeg kommer i hvert fald til at bede om en forklaring på, hvorfor Styrelsen for Patientsikkerhed sidder på de her oplysninger, når der er behov for at få delt den viden om, hvordan det går, siger sundhedsordfører Per Larsen (K).

Også Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, undrer sig.

- Der har været store problemer med smitteopsporingen i Danmark. Derfor er det selvfølgelig nødvendigt, at eksterne eksperter og politiske beslutningstagere kan følge med i, hvad der foregår, skriver han til Ritzau.

Kort før jul sendte Styrelsen for Patientsikkerhed tal til Berlingske, der viste, at smitteopsporingen i Danmark ikke en eneste dag i december havde nået det mål, som regeringen havde sat sig. Målet var dagligt at kontakte 3000 smittede med covid-19.

Mange borgere blev først kontaktet af smitteopsporingen, flere dage efter at de var blevet konstateret smittet med coronavirus.

Det førte dengang til stor kritik fra blandt andre fagfolk.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) satte derfor et arbejde i gang for at finde ud af, hvordan smitteopsporingen kan forbedres.

Flere folk er blevet ansat i Styrelsen for Patientsikkerhed til smitteopsporingen. Samtidig er målsætningen opjusteret til at kontakte 5000 smittede om dagen.

Nu har Berlingske altså fået nej fra Styrelsen for Patientsikkerhed til at se de seneste tal.

Det undrer sundhedsordfører Stinus Lindgreen (R).

- Smitteopsporing er et af de vigtigste parametre i hele håndteringen af epidemien.

- Så hvis vi ikke kan følge med i, hvordan det går med den, kan vi heller ikke se, om der mangler ressourcer, mandskab eller redskaber, siger han til Ritzau.

Styrelsen for Patientsikkerhed skriver til Berlingske, at det kræver for mange ressourcer at lave de pågældende dataudtræk af smitteopsporingen.

- At etablere generelle overblik i form af for eksempel dataudtræk er en opgave, der ligger ud over få og enkle kommandoer, da det kræver design af nye databaseudtræk, skriver styrelsen.

SF's sundhedsordfører, Kirsten Normann Andersen, mener, at "det er en forklaring, som skal uddybes".

- For hvordan kan det være svært at lave de her udtræk, de har jo kunnet det indtil videre, siger hun til Ritzau.

Efter 1. marts vil det igen være muligt at få udbetalt de resterende feriepenge. Tager du imod tilbuddet?