18. oktober 2021
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Partier: Bedre sikkerhed for bostedsansatte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Partier: Bedre sikkerhed for bostedsansatte

En 19-årig mand er sigtet for at have dræbt en bostedsansat med flere knivstik. Flere ansatte og mindre botilbud skal sikre, at det ikke sker igen, siger EL.

Danmark - 31. december 2020 kl. 20:00
Af Ritzau

Der skal være større sikkerhed for ansatte i socialpsykiatrien.

Sådan lyder det fra flere politikere, efter at en ansat på et botilbud for voksne i Odsherred onsdag eftermiddag blev stukket ihjel. En 19-årig mandlig beboer er varetægtsfængslet og sigtet for at stå bag knivstikkeriet.

arrow Læs også: To blodige stik i brystet dræbte Yamma

En af dem af er statsminister Mette Frederiksen (S):

- Her på årets sidste dag er mine tanker hos familien og kollegerne til den 29-årige mand, der i går blev dræbt, mens han passede sit arbejde på et bosted for voksne i Fårevejle. Det er dybt tragisk, skriver hun på Facebook torsdag.

- Man skal ikke miste livet ved at gå på arbejde. Uanset om man arbejder med mennesker med psykiske lidelser - eller andre steder i vores samfund, skriver Mette Frederiksen på Facebook.

Offeret er en 29-årig mand, der var ansat på Ørbækskilde, som ligger på Riisvvej i Veddinge nær Fårevejle.

Overfaldet ske uden for det private bo-, behandlings- og udviklingstilbud.

Ifølge politiet er den ansatte blevet dræbt af "flere" knivstik.

Det er dog langtfra første gang, at ansatte på institutioner i socialpsykiatrien er blevet overfaldet og i værste fald dræbt, mens de var på arbejde.

Flere organisationer oplyser, at der er tale om det sjette drab i sektoren siden 2012.

Ifølge fagforbundet FOA vidner hændelsen om, at det socialpsykiatriske område er underprioriteret.

Ressourcerne - både de økonomiske, faglige og menneskelige - er ikke fulgt med tiden, siger næstformand Thomas Enghausen.

- Det er et område, der har været politisk underprioriteret. Det er ikke et område, der er stemmer i, siger han til DR Sjælland.

Ikke desto mindre har regeringen og dens støttepartier besluttet at udforme en tiårsplan for at forbedre netop psykiatrien.

Arbejdet er sat i gang, og Enhedslisten vil særligt fokusere på at få mere personale og mindre og specialiserede botilbud.

- Noget af det, vi skal sikre, er, at der er tilstrækkelig personale. Botilbuddene skal deles i mindre afsnit, for det er uholdbart, at man skal have mange typer diagnoser samlet et sted, siger psykiatriordfører Peder Hvelplund (EL).

Han håber, at en langsigtet plan kan blive vedtaget inden sommerferien.

Men ifølge Thomas Enghausen bør onsdagens hændelse være et "wake-up call" og en påmindelse om, at der skal sættes mere fart i arbejdet.

Til det siger Peder Hvelplund:

- Det er noget, der haster, men det afgørende er også, at vi får sat fokus det rigtige sted - at vi ikke bare begynder at lave hovsaløsninger.

I stedet foreslår han, at man som en mere kortsigtet løsning sørger for bedre samarbejde mellem hospitalspsykiatrien og socialpsykiatrien.

Det kan for eksempel ske ved hjælp af "forpligtende udskrivningsaftaler" mellem hospitalspsykiatrien og socialpsykiatrien, så man er sikker på, at der er en plan for at få samlet op på de borgere, der bliver udskrevet, siger Peder Hvelplund.

Den 19-årige beboer er torsdag blevet varetægtsfængslet frem til 26. januar for drabet på medarbejderen. Han er varetægtsfængslet i surrogat, hvilket betyder, at han ikke er placeret i et rigtigt fængsel.

arrow Drabet på ansat var ved at koste bosted livet
19. april 2021 kl. 13:30 Opdateret: kl. 15:38
arrow Efter drab på bosted: Minister vil have indsatsteam på banen
26. marts 2021 kl. 21:52 Opdateret: kl. 20:30
Rejser du til udlandet i år?