22. oktober 2020
Sjælland blev stort set lukket ned fredag 28. september 2018, fordi PET fejlagtigt troede, at et attentat mod en eksiliraner i Ringsted var under opsejling. En norsk-iransk mand blev senere anholdt og sigtet for at have medvirket til forsøg på drab. Han nægter sig skyldig og nægter at have arbejdet for en iransk efterretningstjeneste. (Arkivfoto)
Sjælland blev stort set lukket ned fredag 28. september 2018, fordi PET fejlagtigt troede, at et attentat mod en eksiliraner i Ringsted var under opsejling. En norsk-iransk mand blev senere anholdt og sigtet for at have medvirket til forsøg på drab. Han nægter sig skyldig og nægter at have arbejdet for en iransk efterretningstjeneste. (Arkivfoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Påstået iransk attentatforsøg for retten om et halvt år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Påstået iransk attentatforsøg for retten om et halvt år

Iranske myndigheder skal ikke høre om detaljer i straffesag om forsøg på drab. Derfor lukkes døre i byret.

Opdateret 03. oktober 2019 kl. 10:34
Danmark - 03. oktober 2019 kl. 10:17
Af Ritzau

En sag om en iransk efterretningstjenestes påståede forsøg på at dræbe en eksiliraner i Ringsted kan komme for retten til foråret.

Det oplyser senioranklager Søren Harbo fra Københavns Politi torsdag i forbindelse med et retsmøde i Københavns Byret.

arrow Læs også: Fængsling nærmer sig et år i sag om iransk attentatplan

Den nu 40-årige mand sigtes for at have medvirket til at forberede et attentatforsøg i Ringsted i efteråret 2018. Blandt andet skal han have fotograferet et boligområde. Desuden sigtes han for at have bistået en fremmed efterretningstjeneste på dansk jord.

Manden nægter sig skyldig. Han har siddet fængslet i snart et år. På baggrund af en dansk fængslingskendelse blev han pågrebet ved Göteborg 21. oktober.

Endnu er tiltalen ikke rejst. Men Retten i Roskilde er i disse dage ved at reservere datoer til at behandle den kommende sag. Formentlig vil sagen kunne begynde i april, oplyser senioranklager Søren Harbo.

Ligesom ved tidligere retsmøder er der torsdag lukket for oplysninger til offentligheden om sagen. Det begrundes blandt andet med statens forhold til fremmede magter.

- Det drejer sig om den danske stats forhold til den iranske stat. Mistankegrundlaget skal ikke komme til den iranske stats kundskab, siger senioranklager Søren Harbo i retsmødet.

Desuden siger han, at nogens sikkerhed kan bringes i fare, hvis der er åbne døre. Og endelig peger han på, at vidner, der senere skal afhøres under den kommende straffesag i Roskilde, muligvis kan blive påvirket, hvis der på nuværende tidspunkt er åbenhed om sagen.

Dommer Marianne Madsen er enig i begrundelserne for dørlukning.

Ved den 40-åriges side sidder forsvareren, advokat Michael Juul Eriksen.

- Det bestrides, at min klient har noget at gøre med en iransk efterretningstjeneste, siger han.

Retsmødet er endt med yderligere fire ugers fængsling. I retsplejeloven står, at en person kun må varetægtsfængsles i mere end et år, hvis der "særlige omstændigheder". Forsvareren har på stedet kæret dommerens kendelse til Østre Landsret.

PET frygtede sidste efterår, at en leder af bevægelsen ASMLA, Arab Struggle Movement for the Libération of Ahwaz, skulle dræbes i Ringsted. ASMLA kæmper for en selvstændig stat i det sydvestlige Iran rundt om byen Ahwaz.

Ifølge det iranske regime er ASMLA en terrororganisation.

Da det mislykkedes for betjente at stoppe en hurtig Volvo på Midtsjælland 28. september, vurderede PET, at bilen havde noget at gøre med, at et attentat var under opsejling.

Derfor gik det åbne politi i aktion. Betjente spærrede veje og havne, og flere tusinde mennesker blev berørt. Ved Storebæltsbroen opstod en kø, der var cirka 30 kilometer lang, har Vejdirektoratet tidligere oplyst.

arrow Efterforskning i sag om iransk attentatforsøg trækker ud
02. maj 2019 kl. 14:01 Opdateret: kl. 14:02
arrow Anklager taler om stor efterforskning af iransk attentat i Ringsted
10. januar 2019 kl. 12:27 Opdateret: kl. 12:28
arrow Iranske attentatplaner i Ringsted overgik politikernes fantasi
04. november 2018 kl. 01:32 Opdateret: kl. 20:03
Skal der være en forældelsesfrist for, hvor langt tilbage man kan rejse anklage om en krænkelse?