16. oktober 2021
Endelig. Smilet var stort, da Mette Frederiksen sent tirsdag aften kunne fortælle, at hun har indgået en aftale med De Radikale, SF og Enhedslisten.
Endelig. Smilet var stort, da Mette Frederiksen sent tirsdag aften kunne fortælle, at hun har indgået en aftale med De Radikale, SF og Enhedslisten.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: På vej til dronningen med et flertal

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

På vej til dronningen med et flertal

De Radikale, SF og Enhedslisten får hver sin luns i den aftale, der skal være fundament under Mette Frederiksens etparti regering. R kommer lidt forslået ud.

Danmark - 26. juni 2019 kl. 09:15
Af Ritzau

Efter 20 dages forhandlinger får Danmark en ny statsminister.

Onsdag går Mette Frederiksen til dronningen for at orientere om, at hun med opbakning fra SF, De Radikale og Enhedslisten har flertal for sin politik.

arrow Læs også: Mint-lov vedtaget: - Fornuften har sejret

- Vi kunne ikke vide, om det ville lykkes, da vi gik i gang. Det er fire partier med en meget forskellig historie og forskellige holdninger. Nu er vi kommet i mål.

- Dermed viser vi, at når danskerne går ned og stemmer, som de gjorde, så kan et nyt flertal omsætte deres håb til konkret handling, sagde Mette Frederiksen kort efter midnat.

Udgangspunktet for den nye regering er en 18 sider lang tekst "Retfærdig retning for Danmark". Dokumentet skal sætte den politiske retning de næste fire år, og selv om der ikke er tale om et decideret regeringsgrundlag, så lover Mette Frederiksen at være tro over for intentionerne.

- Jeg føler mig forpligtet af det, og det er på baggrund af det papir, at vi nu de næste dage kan danne en ny regering, siger hun.

Centralt i aftalen står klimaet, hvor udslippet af drivhusgasser skal være reduceret med 70 procent i 2030.

Andre konkrete områder er minimumsnormeringer i daginstitutionerne, at børnene skal ud af Sjælsmark, og at Udrejsecenter Lindholm skal droppes. Og så skal Danmark igen tage kvoteflygtninge.

Minimumsnormeringer har været en mærkesag for SF, og selv om partierne mangler at forhandle en model på plads for det præcise antal pædagoger, så er formand Pia Olsen Dyhr tilfreds.

- Børnene i daginstitutionerne får en helt anden hverdag, siger hun.

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, lægger særligt vægt på, at partiet har fået lovning på, at Danmark ikke skal blive mere ulige økonomisk:

- Vi har fået et meget klart løfte om, at uligheden skal bekæmpes.

For De Radikales leder, Morten Østergaard, har det været et krav, at økonomien sikres med blandt andet et øget udbud af udenlandsk arbejdskraft. Det krav kom han igennem med:

- Det skib, vi har sat i søen, er lastet med økonomisk ansvarlighed, siger Morten Østergaard.

For Mette Frederiksen har det været afgørende at holde fast i "den brede udlændingepolitik" og det såkaldte paradigmeskift, der fokuserer på hjemsendelse frem for integration. Det er lykkes, mener hun.

- Vi har fortsat et fokus på hjemsendelse og midlertidighed. Når du er flygtning og kommer til Danmark, så kan du opnå vores beskyttelse. Men når der er fred, så skal du hjem, siger Mette Frederiksen.

Alt i alt har hun måttet give færre indrømmelser, end man kunne have troet, mener politisk kommentator Hans Engell.

- Samlet set må man sige, at for Mette Frederiksen har det været et meget fint forløb.

Men også de tre støttepartier kan være tilfredse, for det er usædvanligt, at partier, som udgør et parlamentarisk grundlag, men ikke selv indgår i regering, er med til at skrive det grundlag, en ny regering skal arbejde ud fra.

Hans Engell vurderer, at De Radikale er det af de fire partier, som kommer svagest ud af forhandlingerne:

- Hvis man skal tale om nogen, som kommer lidt forslået ud af det, er det nok De Radikale, som spændte buen meget stramt. Hverken Enhedslisten eller SF havde regnet med at komme i regering, men det havde De Radikale.

Knap havde Mette Frederiksen præsenteret den nye aftale, før politikere fra oppositionen kommenterede den på sociale medier. Fra den fungerende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der under valgkampen foreslog en regering med Venstre og Socialdemokratiet, lød det på Twitter:

- Glemte de ikke at snakke om, hvordan regningen skal betales.

arrow Lov er vedtaget: Nu kan Mint blive i Danmark
19. december 2019 kl. 10:18 Opdateret: kl. 11:05
arrow Møde: Mattias Tesfaye fortæller om udlændingepolitikken
17. november 2019 kl. 15:29 Opdateret: kl. 14:58
arrow Mints papfar tager hatten af for politikere trods udvisning
15. november 2019 kl. 00:13 Opdateret: kl. 19:14
Rejser du til udlandet i år?