24. maj 2019
Rengøringsfolk er mere stressede end akademikere.
Rengøringsfolk er mere stressede end akademikere.
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Overraskende: Rengøringsfolk har mere stress end ingeniører

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Overraskende: Rengøringsfolk har mere stress end ingeniører
Opdateret 12. december 2018 kl. 11:36
Danmark - 12. december 2018 kl. 11:07
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

At akademikerne slipper mere nådigt end de ufaglærte, når det handler om slidte knæ, rygge og skuldre er en kendt sag. Men når man ser på stress, mobning og psykisk mistrivsel på jobbet, så står det også værre til for de ufaglærte end for akademikerne.
Det viser et nyt notat fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, skriver Avisen.dk.

I gennemsnit er det omkring hver sjette lønmodtager, der havde et hårdt psykisk arbejdsmiljø i 2016, hvor de seneste tal er fra.

- Problemerne rammer folk med alle slags uddannelser, men hårdest blandt ufaglærte og folk med mellemlange videregående uddannelser, siger direktøren i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen, til Avisen.dk.

Tallene rammer lige ned i debatten om differentieret pensionsalder - en model, hvor mennesker, der kom tidligt på arbejdsmarkedet, også kan gå før på pension.Her er modargumentet ofte, at nok er der fysisk nedslidning blandt faglærte og ufaglærte arbejdere, men det opvejes af, at det psykiske arbejdsmiljø er hårdere for folk med lange videregående uddannelser:

- Det er ikke et brugbart argument. Folk med en lang videregående uddannelse ligger tværtimod bedst - også når det handler om det psykiske arbejdsmiljø. Men forskellen er slet ikke ligeså stor, som når vi ser på det fysiske, siger Lars Andersen til Avisen.dk.

Den gruppe, der har den laveste andel med et hårdt psykisk arbejdsmiljø, er lønmodtagere med lang videregående uddannelse som ingeniører, jurister og gymnasielærere:

- Der er store krav til akademikere, men de har også i højere grad medindflydelse på, hvordan og hvornår arbejdet skal udføres. Det giver mere kontrol, og dermed mindre stress, siger Kent Nielsen, psykolog og souschef på Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning, til Avisen.dk.

Generelt er udviklingen negativ, når man ser på tallene for det psykiske og fysiske arbejdsmiljø i Danmark. Siden 2012 og frem til den seneste måling i 2016 er andelen af beskæftigede, der er psykisk overbelastede, steget med 17 procent. Til sammenligning er andelen, der er fysisk overbelastet steget med 15 procent.