18. september 2020
Tibet blev indlemmet i Kina i 1950'erne, men var tidligere en uafhængig stat. Derfor er der flere gange blev demonstreret ved kinesiske statsbesøg i for eksempel Danmark.
Tibet blev indlemmet i Kina i 1950'erne, men var tidligere en uafhængig stat. Derfor er der flere gange blev demonstreret ved kinesiske statsbesøg i for eksempel Danmark.
Foto: Dennis Lehmann/arkiv/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ordførere ser mangler i udkast til ny Tibetkommission

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ordførere ser mangler i udkast til ny Tibetkommission

Kommissionen, der undersøgte Tibetsagen, genåbnes, men hvad der skal undersøges, splitter partier.

Danmark - 22. juni 2018 kl. 11:56
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Tibetkommissionen skal igen grave i sagen, hvor politiet krænkede demonstranters rettigheder under kinesiske statsbesøg.

Det er dog et mangelfuldt udkast til, hvad der nu skal undersøges, som justitsminister Søren Pape Poulsen (K) har fremlagt, mener flere ordførere.

arrow Læs også: Betjente: Polititop og politikere må tage ansvar i Tibet-sag

- Det er godt, at regeringen vil i gang med at gennedsætte kommissionen, men der er en væsentlig mangel, mener retsordfører Peter Kofod Poulsen (DF).

- Det er, at kommissionen ikke skal undersøge, hvorfor de mails, der i første omgang ikke blev udleveret af politiet, ikke blev udleveret.

Han henviser til, at Rigspolitiet i sidste uge ved en rutinemæssig serverkontrol fandt e-mails med relation til sagen, der ikke var udleveret.

Det var medvirkende til, at justitsminister Søren Pape Poulsen (K) valgte at nedsætte Tibetkommissionen på ny, selv om den afsluttede sit arbejde i december.

Punktet er dog ikke skrevet ind i det udkast til den nye kommission, som Folketingets Udvalg for Forretningsorden fredag skal diskutere, og det undrer Kofod Poulsen.

I stedet lægges der op til, at det undersøges efter kommissionens beretning, hvis der er grundlag for det.

Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, mener ligeledes, at det er vigtigt at få det undersøgt. Hun er dog ikke sikker på, at det skal ske i kommissionen.

- Politiets praksis skal undersøges, men om det er i denne kommission, det skal ske, er jeg åben over for argumenter om, siger hun.

Hun ser dog også flere mangler og efterspørger blandt andet en slutdato på kommissionens arbejde.

- Der mangler at stå, hvornår kommissionens arbejde skal være færdigt. Lige nu er det formuleret som snarest muligt, men det er svært at svare på, hvad det er, siger Lund.

Tibetkommissionen blev nedsat i 2015 for at undersøge en sag om demonstranter, der af politiet fik frataget tibetanske flag ved kinesiske statsbesøg i 2012, 2013 og 2014.

Afgørelsen kom i december 2017, men siden er det kommet frem, at materiale ikke har været tilgængeligt for kommissionen, og at det ifølge kilder har været praksis helt tilbage til 1995.

Det har ikke været muligt at træffe justitsminister Søren Pape Poulsen (K) for en kommentar.

arrow Papes flertal for Tibetundersøgelse vakler
30. juni 2018 kl. 15:43 Opdateret: kl. 15:44
arrow Whistleblowere kan hjælpe ny kommission i Tibetsagen
21. juni 2018 kl. 13:15 Opdateret: kl. 13:16
arrow Advokat forudser forgæves jagt på ansvar i Tibetsagen
21. juni 2018 kl. 10:09 Opdateret: kl. 10:10
Er du klar til at bære mundbind, når du skal handle ind?