21. oktober 2021
Flere økonomer har i et stykke tid advaret om situationen på et boligmarked i høj fart. Regeringen ventes ikke at komme med et indgreb, men har varslet at komme med et boligudspil inden længe, der skal sikre flere studieboliger og flere billige boliger. (Arkivfoto)
gallery icon

Se billedserie

Flere økonomer har i et stykke tid advaret om situationen på et boligmarked i høj fart. Regeringen ventes ikke at komme med et indgreb, men har varslet at komme med et boligudspil inden længe, der skal sikre flere studieboliger og flere billige boliger. (Arkivfoto)
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Økonom ser intet behov for et boligindgreb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Økonom ser intet behov for et boligindgreb

Senest onsdag skal regeringen give svar på henstilling fra risikoråd. Men boligmarkedet er blevet mere robust, og derfor ser økonom ikke behov for indgreb.

Danmark - 20. september 2021 kl. 16:00
Af Ritzau

Boligmarkedet er som så meget andet blevet påvirket af coronapandemien. Og frygten for en boligboble har fået Det Systemiske Risikoråd til at komme med en henstilling om, at der skal gribes ind på boligmarkedet.

Det var den høje fart og stigende priser, som fik rådet til at foreslå, at muligheden for afdragsfrihed for højt forgældede låntagere blev begrænset.

Og nu nærmer deadline sig for regeringen. Senest onsdag skal den enten følge henstillingen eller forklare, hvorfor det ikke kommer til at ske.

Hidtil har regeringen afvist et indgreb, og spørger man cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank, er der heller ikke behov for et.

Boligmarkedet er nemlig faldet væsentligt mere til ro efter det høje tempo, der blev set tidligere på året.

- Når der tages højde for sæsonudsving, er både handelsaktiviteten og prisstigningerne de langsomste i 15 måneder, siger han.

Derudover optager danske boligejere ikke så mange lån i boligerne i øjeblikket.

- Jeg synes, vi ser et robust boligmarked. Boligejernes betalingsevne er det stærkeste i et årti.

Curt Liliegreen, der er direktør i Boligøkonomisk Videncenter, forventer ikke, at regeringen laver et indgreb. Han har hele tiden peget på, at der ikke var behov for et.

- Jeg tror, regeringen vil sige tak, men nej tak til henstillingen. For der mangler informationer. Det er nemlig ikke en boble, som vi så i 2006.

- Vi er ikke i nærheden af de prissætninger, hvor det dengang steg med 40 procent i København og på Frederiksberg, siger han.

Den seneste tid er markedet kølet af, og ifølge Curt Liliegreen viser det, at markedet har det bedre.

- Det går den rigtige vej i markedet - ned i tempo. Men det her er ikke en normal økonomisk cyklus, vi er vidne til. Den er affødt af corona.

- Så det er klart, at man ikke bør gribe ind på nuværende grundlag. Men man bør følge markedet og se, hvad status er om et eller to kvartaler måske, siger han.

Selv om Jeppe Juul Borre ikke ser behov for et indgreb nu, understreger han også, at den økonomiske situation hurtigt kan skifte.

Han peger på, at det ikke er længe siden, vi stod med en afmattende økonomi, der skrumpede. Nu buldrer den derimod frem.

- Situationen ved økonomien kan hurtigt ændre sig. I og med at det er gået så hurtigt, er der ingen selvsikkerhed, og det står ikke mejslet i sten, at det vil fortsætte.

- Der er stadig en iboende risiko forbundet med pandemien. Man skal være opmærksom på, at billedet hurtigt kan ændre sig igen, siger han.

Det Systemiske Risikoråd holder øje med risici i finanssektoren. Det skal være med til at forebygge risici, der kan sætte hele økonomien under pres.

22. juni henstillede rådet til, at boligejere ikke skal kunne optage afdragsfrie realkreditlån mod pant i fast ejendom, hvis belåningen er over 60 procent.

Afdragsfrie lån er lån, hvor man i perioder ikke betaler af på gælden, men kun betaler rente og bidragssats.

Sidste år var knap halvdelen af de nye boliglån fra realkreditinstitutterne til boligejere, der lånte mere end 60 procent, uden afdrag.

Det Systemiske Risikoråd holder sit næste møde 27. september.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?