12. juni 2021
Statsminister Mette Frederiksen (S) og USA's udenrigsminister, Antony Blinken, på trappen på Marienborg efter mandagens møde.
Statsminister Mette Frederiksen (S) og USA's udenrigsminister, Antony Blinken, på trappen på Marienborg efter mandagens møde.
Foto: Saul Loeb/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: OVERBLIK: USA og Danmark har lagt upassende tilbud bag sig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OVERBLIK: USA og Danmark har lagt upassende tilbud bag sig

I 2019 sagde Donald Trump, at han ville besøge Danmark og købe Grønland. Få overblik over forløbet her.

Danmark - 17. maj 2021 kl. 10:52
Af Ritzau

Mandag besøger USA's udenrigsminister, Antony Blinken, Danmark og mødes med både statsminister Mette Frederiksen (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Det sker, efter at den forrige amerikanske præsident, Donald Trump, skabte virak og konflikt ved at insinuere, at USA overvejede at købe Grønland.

arrow Læs også: Mette F. talte klima og sikkerhed med USA's udenrigsminister

Læs her, hvad der er gået forud for mandagens møde:

2019:

* 31. juli oplyser kongehuset, at Donald Trump og førstedamen, Melania Trump, kommer til Danmark på et officielt statsbesøg 2.-3. september. Præsidenten er blevet inviteret af dronning Margrethe.

Trump skal under sit besøg mødes med statsminister Mette Frederiksen (S), formanden for Grønlands Landsstyre, Kim Kielsen, og den færøske lagmand.

Statsministeren planlægger at diskutere arktiske spørgsmål og sikkerhedspolitik med Trump.

* 18. august siger en økonomisk rådgiver i Det Hvide Hus, at Trump-regeringen er ved at "kigge på" et muligt køb af Grønland. Det sker efter en periode med spekulationer.

Trump bekræfter, at han er interesseret ud fra et "strategisk" synspunkt.

Kim Kielsen har få dage forinden slået fast, at Grønland ikke er til salg.

Mette Frederiksen siger, at hun håber, at meldingerne fra USA ikke er ment alvorligt. Hun kalder det en "absurd diskussion".

Senere samme dag sår Trump tvivl om sit besøg i Danmark 2.-3. september.

* 21. august skriver Donald Trump på Twitter, at han har udskudt sit planlagte besøg i Danmark på ubestemt tid, efter at Mette Frederiksen har afvist et salg af Grønland og kaldt snakken om det absurd. En udtalelse Trump kalder ulækker (nasty red.)

* 24. august skriver nyhedsbureauet AP på baggrund af et brev fra det amerikanske udenrigsministerium til Kongressen, at USA planlægger at genåbne et konsulat i Grønland. Det skyldes ifølge brevet en "strategisk interesse i at styrke politiske, økonomiske og kommercielle forhold i hele den arktiske region".

* 19. december giver Udenrigsministeriet i Danmark grønt lys for, at USA åbner et konsulat i Grønlands hovedstad, Nuuk.

2020:

* 20. april skriver den amerikanske ambassadør i Danmark, Carla Sands, i en kronik i Altinget, at USA er bekymret over Ruslands og Kinas tilstedeværelse i Arktis. USA vil bygge bro og hjælpe Grønland med at nå sit potentiale, skriver hun.

Hun tilføjer, at USA håber at "kunne uddybe og styrke forholdet mellem USA, Grønland og Danmark". Den amerikanske regering er ved at udarbejde "en substantiel pakke med økonomisk støtte, der kan give fornyet energi til væksten i Grønland", lyder det.

* 22. april skriver Grønlands regering på sin hjemmeside, at den ser frem til politisk at drøfte amerikanske udmeldinger om at udvikle det civile samarbejde, som Grønland og USA har haft i en årrække.

* 23. april oplyser selvstyret, at USA's regering giver 12,1 million dollar - cirka 83 millioner danske kroner - til civile projekter i Grønland.

* 22. juli kommer USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, til København for at mødes med ledere fra Danmark, Grønland og Færøerne.

Her blev der ikke talt om købstilbuddet, men Mike Pompeo understregede, at Arktis er et stærkt fokusområde. Jeppe Kofod sagde, at den diskussion "blev håndteret sidste år".

2021:

* 26. februar taler Mette Frederiksen (S) i telefon med USA's nyvalgte vicepræsident, Kamala Harris, der er tiltrådt sammen med præsident Joe Biden.

Her var fokus på klima og internationalt samarbejde. Ikke Grønland og Arktis.

* 17. maj kommer USA's udenrigsminister, Antony Blinken, til København. Fokus er igen på Arktis. Forud for mødet siger Jeppe Kofod, at tilbuddet om at købe Grønland er "et afsluttet kapitel" til Jyllands-Posten.

Efter et møde med Antony Blinken siger statsminister Mette Frederiksen, at den nye amerikansk administration har "en anden tilgang" end den gamle.

- Det er et ønske om et samarbejde i Arktis. Det er afgørende, at tingene i Arktis foregår, som de skal, og at det ikke er interesser udefra, der styrer.

- Det skal være rigsfællesskabet, Nato og USA, der sætter retningen for Arktis. Ikke andre, siger Mette Frederiksen.

Kilder: Reuters, The Wall Street Journal, Fox News, Sermitsiaq, Naalakkersuisut, Altinget, Ritzau og DR.

Hvor langt tror du Danmark når ved EM