19. april 2021
Fredag den 28. september 2018 blev Storebæltsbroen og andre trafikårer spærret på grund af en omfattende politiaktion. Politiets Efterretningstjeneste (PET) frygtede, at et angreb på en eksiliraner i Ringsted var under opsejling. (Arkivfoto)
Fredag den 28. september 2018 blev Storebæltsbroen og andre trafikårer spærret på grund af en omfattende politiaktion. Politiets Efterretningstjeneste (PET) frygtede, at et angreb på en eksiliraner i Ringsted var under opsejling. (Arkivfoto)
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: OVERBLIK: Spionsag med tråde til Iran og Saudi-Arabien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OVERBLIK: Spionsag med tråde til Iran og Saudi-Arabien

Retssag om attentatplaner i Ringsted trækker tråde til en storpolitisk konflikt mellem Iran og Saudi-Arabien.

Danmark - 26. maj 2020 kl. 12:47
Af Ritzau

Ulovlig tjeneste for udenlandske efterretningstjenester er omdrejningspunktet i to beslægtede sager om spionage i Danmark.

Den ene sag handler om formodede attentatplaner og spionage udført for en iransk sikkerhedstjeneste på dansk grund.

arrow Læs også: Pilen peger på Irans Revolutionsgarde i dansk spionsag

Sagen er tirsdag på programmet i Retten i Roskilde.

Den anden sag handler om indsamling af informationer til Irans ærkefjende Saudi-Arabien. Foreløbig er fem mænd sigtet eller tiltalt i de to sager.

Læs om de involverede personer her:

* En 40-årig mand fra Norge med iransk baggrund er tiltalt for at have deltaget i planlægningen af et drab på en eksiliraner i Ringsted.

Samtidig er han tiltalt for at have spioneret for en iransk efterretningstjeneste i Danmark under forberedelserne af drabet.

Angiveligt har han over tre dage i september 2018 fotograferet og optaget video i området omkring eksiliranerens hjem.

De formodede planer om drab fik Politiets Efterretningstjeneste (PET) til at iværksætte en storstilet politiaktion 28. september 2018.

Den norsk-iranske mand blev anholdt knap en måned senere i Sverige.

Siden har han været varetægtsfængslet.

* En føringsofficer fra en iransk efterretningstjeneste er sigtet for spionage og medvirken til planlægning af drabet på eksiliraneren i Ringsted.

Han menes at have givet ordrer og instruktioner til den tiltalte norsk-iraner, ligesom han ifølge politiet har været spionens kontaktperson.

Føringsofficeren blev i begyndelsen af februar 2020 varetægtsfængslet uden at være til stede. Han opholder sig højst sandsynligt i Iran.

* Tre ledende medlemmer af bevægelsen ASMLA (Arab Struggle Movement for the Libération of Ahwaz) er sigtet for spionage i Danmark til fordel for Saudi-Arabien samt for at have billiget et terrorangreb i Iran.

Spionagen for Saudi-Arabien fandt angiveligt sted fra 2012 til 2018.

Sigtelsen for billigelse af terror går på, at de tre mistænkte på sociale medier har hyldet et terrorangreb begået mod en militærparade i Iran i 2018.

Den ene af de tre personer er eksiliraneren fra Ringsted, som selv menes at have været udset som mål for et attentat arrangeret af Iran.

Han har en ledende rolle i ASMLA. Bevægelsen kæmper for arabisk selvstændighed i Ahvaz-regionen i Iran og anses af det iranske regime for at være en terrororganisation.

De tre mænd har været varetægtsfængslet siden 4. februar 2020.

To af dem sættes desuden i forbindelse med en terrorsag fra Holland. Her er en hollænder med iransk baggrund sigtet for at planlægge angreb mod mål i Iran. Også han er medlem af ASMLA.

Kilde: Anklagemyndigheden, DR, Ritzau.

arrow Med spionmistænkt på køretur gennem Ringsteds opgravede gader
26. maj 2020 kl. 13:14 Opdateret: kl. 13:08
Fra den 21. april må eksempelvis restauranter åbne for servering udenfor og indenfor men med restriktioner. Er reglerne for at gå ud og spise og drikke for indviklede?