11. august 2020
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: OVERBLIK: Gammel paragraf er endt som steroider for bolighajer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OVERBLIK: Gammel paragraf er endt som steroider for bolighajer

Udenlandske boligspekulanter presser prisen på danske boliger i vejret gennem en gammel boligparagraf.

Danmark - 06. december 2019 kl. 14:30
Af Ritzau
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Den 23 år gamle paragraf 5 stk. 2 i boligreguleringsloven er endt med at skabe panik i øjnene på både lejere og andelsbolighavere.

Den lader kort fortalt kapitalfonde og andre renovere lejligheder for derefter at skrue lejen markant i vejret. Et lovindgreb kan have en negativ effekt på prisen af andelsboliger.

Læs her, hvordan det er kommet så vidt:

* Det var Socialdemokratiet, der stod bag paragraffen under daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S). Den blev stemt igennem med et bredt forlig i Folketinget med virkning fra 1. juli 1996.

* Der var to grunde til at indføre paragraffen: At sikre private lejeboliger til en lovreguleret lav husleje og at renovere den aldrende boligmasse. Det første gik ikke så godt, det sidste blev en succes.

* Dengang lignede eksempelvis København et håndværkertilbud, og der var masser af steder, hvor der ikke var køkken og bad i byens boliger. Hovedstaden var slidt og træt, og det offentlige kunne ikke løfte byen selv, da der allerede var brugt mange milliarder kroner på offentlig byfornyelse.

* Derfor var tanken, at der var mange penge i den private sektor, så man lavede en paragraf i boligreguleringsloven, hvor der før var en strammere styring. Det handlede om at motivere dem med pengene.

* Det blev muligt at skrue lejen i vejret, hvis nogen lavede en gennemgribende renovering. Og dermed blev det på sigt attraktivt for kapitalfonde og pensionskasser at renovere bygninger og skrue lejen i vejret.

* Da man indførte paragraffen, skete det for at få køkken og bad ind i lejlighederne. Men nu er der eksempler på, at man river velfungerende badeværelser ud, som ikke nødvendigvis er væsentlig bedre, bare for at skrue lejen i vejret.

* Efter paragraffen blev indført er 57.000 lejligheder blevet gjort i stand. Der er et fortsat potentiale på 74.600 ifølge en rapport udarbejdet af en ekspertgruppe, der er kommet med anbefalinger til indgreb.

Dansk Folkeparti vil stoppe forhøjelse af pensionsalder ved 70 år. Er det en god idé?